Στρατιωτικοί εξοπλισμοί ύψους 184 εκ. ευρώ από Γερμανία σε Τουρκία

Η Γερμανία απέστειλε στην Τουρκία, κατά κύριο λόγο, εξαρτήματα υποβρυχίων ύψους 184 εκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομίας σε απάντηση σε  απάντηση του Επικεφαλής της Γερμανικής Αριστεράς κοινοβουλευτική Sevim Dagdelen.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης διπλάσιες νέες άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία την ίδια περίοδο με το σύνολο της περυσινής χρονιάς, ανέφερε το υπουργείο.

Ωστόσο, σημειώνει το EUObserver, οι Ευρωπαϊκοί "κοινοί κανόνες για τις

εξαγωγές όπλων" αναφέρουν ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να πωλούν όπλα σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι αμφίβολο, συνεχίζει το δημοσίευμα,  αν τα τουρκικά υποβρύχια θα χρησιμοποιηθούν ποτέ κατά της Κύπρου ή της Ελλάδας.

«Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση, παρά την πολιτική της τουρκικής επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, έχει τώρα παραδώσει όπλα στο ναυτικό του Ερντογάν"., δήλωσε ο Dagdelen στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA προσθέτοντας πως «Οι εξαγωγές όπλων προς το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας πρέπει να σταματήσουν, τόσο τις άδειες όσο και τις πραγματικές εξαγωγές».

Εν τω μεταξύ, εκτός από τη Γερμανία, τα αρχεία της  ΕΕ  δείχνουν ότι τα κράτη μέλη χορήγησαν συνολικά άδειες για όπλα ύψους 2,8 δισ. Ευρώ στην Τουρκία το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα