Πλαστικά τέλος μέχρι το 2021!

Η κοινή γνώμη όταν είναι καλά ενημερωμένη, προσαρμόζεται σταδιακά σε σχέση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές που εγκρίνει η ΕΕ. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, οι ταχύτητες δεν είναι ίδιες. Άλλοι λαοί έχουν εξοικειωθεί με τους κανόνες, άλλοι μαθαίνουν τώρα, άλλοι πιο ύστερα. 

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε και οι κανόνες αποκτούν καθαρό χρονοδιάγραμμα. Στόχος της απόφασης είναι η συλλογή του 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029.  

Τα παρακάτω προϊόντα θα απαγορευτούν στην ΕΕ σταδιακά μέχρι το 2021, χρόνος- σταθμός στην εφαρμογή νέων κανόνων ανακύκλωσης:

Πλαστικά

μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)

Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης

Πλαστικά καλαμάκια

Μπατονέτες με πλαστικά μέρη

Πλαστικές βάσεις μπαλονιών

Οξοδιασπώμενα πλαστικά

Συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να πετύχουν το στόχο για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030. Αυτή η νομοθεσία θα μειώσει το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας κατά 22 εκατομμύρια ευρώ, το εκτιμώμενο δηλαδή κόστος που θα προκαλέσει η μόλυνση από πλαστικά προϊόντα στην Ευρώπη μέχρι το 2030.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι με τη νομοθεσία αυτή, ενισχύεται η αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει», κάτι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί προωθεί ένα μέτρο δικαιοσύνης απέναντι στους καταναλωτές.

Η νομοθεσία επιβάλει την υποχρεωτική επισήμανση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ρίψης τσιγάρων με πλαστικό φίλτρο στους δρόμους, καθώς επίσης και για άλλα αντικείμενα, όπως είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «περισσότερο από το 80% των θαλασσίων απορριμμάτων είναι πλαστικά. Τα προϊόντα τα οποία καλύπτονται από την καινούρια νομοθεσία αποτελούν το 70% των συνολικών θαλάσσιων απορριμμάτων. Εξαιτίας του αργού ρυθμού αποσύνθεσης, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες στην ΕΕ και παγκοσμίως. Τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται σε θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες και τα πουλιά, αλλά επίσης στα ψάρια και τα οστρακοειδή, και ως εκ τούτου, στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα».

Τι σημαίνει η ψήφιση αυτού του νόμου από το Ευρωκοινοβούλιο; Πρώτο, ότι ένα χρονοδιάγραμμα επιβάλλει στα κράτη-μέλη να αρχίσουν από τώρα τις σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες. Δεύτερο, ότι η προηγούμενη εμπειρία από εφαρμογές από άλλες πολιτικές ανακύκλωσης, μπορεί να βοηθήσει και τις επόμενες. Τρίτο, ότι η ΕΕ πλέον  έχει ένα νομοθετικό πρότυπο για να υπερασπιστεί τις πολιτικές της και να τις προωθήσει σε διεθνές επίπεδο, γιατί  η θαλάσσια ρύπανση, εξαιτίας των πλαστικών, έχει πάρει παγκόσμια έκταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα