«Στρατηγικό ατόπημα τυχόν διασύνδεση Κυπριακού με ενεργειακά»(VID)

Στρατηγικό ατόπημα χαρακτήρισε τυχόν διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής &Ενεργειακής Πολιτικής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης. Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Τσακίρης είπε πως μπορεί αυτή να είναι η βούληση του τουρκικού, αγγλοσαξονικού και αμερικανικού παράγοντα, αλλά η ε/κ πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει τις γεωτρήσεις κανονικά.

Για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί να δει πώς μπορεί να συνεχίσει

η διαδικασία με δεδομένα τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Τουρκία ειδικά για τα θέματα ενέργειας.

Κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση για τη βούληση των ενεργειακών εταιρειών να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως κάθε γεώτρηση είναι μια επιχείρηση που έχει τα δικά της ρίσκα. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι γεωτρήσεις οι οποίες είναι πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας και βρίσκονται στην εμβέλεια δράσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και έχουν απέναντί τους εταιρείες και κυβερνήσεις που δεν έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση υπεράσπισης των δικών τους συμφερόντων, έχουν πρόβλημα. «Αυτό είναι το μάθημα που έχουμε πάρει από τη “Σουπιά’’», είπε, τονίζοντας ότι αυτό δεν συμβαίνει με την ΤΟΤΑL και την Εxxon Mobil.

H Tουρκία, όπως εξήγησε, αντιμετωπίζεται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο ως μια αναδυόμενη περιφερειακή υπερδύναμη, της οποίας την ανάδυση πρέπει να εμποδίσουν και όχι να κατευνάσουν. Ο Δρ Τσακίρης είπε πως το ζητούμενο δεν είναι αν θα κάνει γεώτρηση η Τουρκία, αλλά το πότε και το πού.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «ευχάριστο πρόβλημα» να έχεις να επιλέξεις μεταξύ εταιρειών που θέλουν να εκμεταλλευτούν και το θαλάσσιο τεμάχιο «7», στο οποίο, όπως όλα δείχνουν, εκτείνεται και το υποσχόμενο κοίτασμα Καλυψώ του «6».

Για την ανάπτυξη της Αφροδίτης, μίλησε για μια πολύ πονεμένη ιστορία και για τις εναλλαγές της στάσης των εταιρειών αναλόγως της τιμής του πετρελαίου διεθνώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα