Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Ινδίας, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Στην αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας σε στρατηγική σχέση αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις σημερινές κοινές δηλώσεις του με τον Ινδό Πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι, στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η παρουσία του Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, μετά από 40 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη

Ινδού ηγέτη στη χώρα, σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Μιλώντας για τις προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως ρεαλιστικό τον στόχο διπλασιασμού του διμερούς εμπορίου εντός της επόμενης τετραετίας. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι πολλές δυνατότητες διανοίγονται και για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων, της άμυνας, του πολιτισμού, του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε τομείς αιχμής, όπως αυτός της πρόληψης φυσικών απειλών.

«Οι κυβερνήσεις μας υιοθέτησαν μια πολύ σημαντική Κοινή Δήλωση, που μετατρέπει τη σχέση μας σε στρατηγική, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη να πορευτούμε ως συνοδοιπόροι απέναντι στα στοιχήματα του αύριο από τη μία πλευρά, δρώντας από κοινού σε μέτωπα που έχουν να κάνουν με τη διπλωματία και την ασφάλεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή τους οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι συμπλέουν απόλυτα «στο στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας -πεδίο κρίσιμο αν λάβουμε υπόψη κοινά δεδομένα που απασχολούν τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό».

Επίσης, έκανε γνωστό ότι οι δύο αρχηγοί στάθηκαν και στη σημασία μιας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδος, η οποία, όπως είπε, θα υπηρετούσε «τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε πεδία όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία, σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, τα φάρμακα, ο τομέας της τεχνολογίας».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης απεδέχθη την πρόσκληση του Ινδού ομόλογου του να επισκεφθεί την Ινδία.

«Οι δύο κυβερνήσεις μας προχωρούν σε τολμηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Όπως και εσείς έτσι και εγώ υπηρετούμε πια τη δεύτερη θητεία μας, εσείς είστε στο τέλος της, εγώ είμαι στην αρχή της, αλλά με ισχυρές κυβερνήσεις, με αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών μας. Σήμερα, η πολυπληθέστερη, η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη φιλοξενείται στην πρώτη δημοκρατία της γης. Οι οιωνοί, λοιπόν, είναι πολύ ευνοϊκοί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα