Στουρνάρας στους FT: Επιστροφή στην ανάπτυξη εντός 2016

Επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 προέβλεψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Όπως ανέφερε, εφόσον η αξιολόγηση από τους θεσμούς

ολοκληρωθεί επιτυχώς, ίσως σημειωθεί θετικό ρυθμός ανάπτυξης τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους.

Για το 2015, είπε ότι πιθανώς έκλεισε με μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, καλύτερα από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν στα μέσα του έτους, ενώ όπως πρόσθεσε υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης ως προς τη βιομηχανική παραγωγή, την απασχόληση, τους δείκτες εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείς για το οικονομικό τίμημα των μεγάλων προσφυγικών ροών, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το κόστος επιβαρύνει τις χώρες τράνζιτ. Κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας μόνο το απευθείας κόστος για την οικονομία ανέρχεται σε 0,3% με 0,4% του ΑΕΠ.

Ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε επίσης ότι η υγεία του τραπεζικού συστήματος έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών, συστημικών και μη. Τώρα οι τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση, είπε ότι από τον Ιούλιο σημειώθηκε μία σημαντική αναστροφή στην πολιτική της κυβέρνησης και τώρα διεξάγονται διαπραγματεύσεις σε καλό πνεύμα. Όπως είπε, οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στη χώρα και ελπίζει η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Σημείωσε ότι από το 2009 και την αρχή της κρίσης η Ελλάδα έχει διεκπεραιώσει περισσότερο από τα ¾ της δημοσιονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας ότι αυτό που απομένει δεν είναι ασήμαντο, αλλά συγκριτικά λιγότερο από τον αρχικό όγκο υποχρεώσεων. Ανέφερε πως το δύσκολο κομμάτι του προγράμματος τώρα είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.
Ανέπτυξε ως το δικό του ιδανικό σενάριο για την οικονομική πορεία από εδώ και στο εξής τον συνδυασμό λιγότερης λιτότητας, περισσότερων επενδύσεων και περισσότερων ιδιωτικοποιήσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των ακινήτων που κατέχει το δημόσιο.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μάρτιν Γουλφ, του δημοσιογράφου των Financial Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε ότι το Grexit είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα