Στον πάγο οι διαβουλεύσεις για διάνοιξη οδοφράγματος Πυροΐου

Η Επιτροπή για διάνοιξη της οδικής αρτηρίας Λάρνακας - Λευκωσίας μέσω Πυροΐου δεν αποκλείει την κλιμάκωση μέτρων σε αντίδραση γιατί δεν προχωρούν, όπως υποστηρίζει, οι διαβουλεύσεις για διάνοιξη της οδού.

Η Επιτροπή κοινοποίησε σήμερα στα ΜΜΕ επιστολή με ημερομηνία 22 Αυγούστου 2016 που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Προέδρους Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, τον Ειδικό Σύμβουλο του

ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ΄Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, τον Ε/κ διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη και τον επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για οδοφράγματα, πρέσβη Σώτο Ζακχαίο.

Στην επιστολή εκφράζεται η δυσαρέσκεια και η πλήρης απογοήτευση της Επιτροπής για "τη δηλωμένη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς να τερματίσει, στα πλαίσια των συνομιλιών των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), τη συζήτηση για την προώθηση και διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων και διόδων, όπως η διάνοιξη της οδικής αρτηρίας Λάρνακας – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου".

Η Επιτροπή αναφέρει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να προχωρήσουν σε προώθηση επίλυσης κατ’ επιλογής μέτρων, "κρίνεται ετεροβαρής προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, εφόσον όσα έχουν προωθηθεί εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο την άλλη πλευρά".

"Η εκ των υστέρων άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τον διάλογο για αριθμό μέτρων που βρίσκονται στο αρχικό πακέτο, όπως η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, προβάλλοντας τη δικαιολογία άρνησης του κατοχικού στρατού, είναι κοροϊδία και κλονίζει την εμπιστοσύνη μας στο σύνολο των συνομιλιών και σε πιθανή τους θετική κατάληξη", αναφέρει.

Αφού επαναλαμβάνει τα οφέλη που θα προκύψουν από τη διάνοιξη της συγκεκριμένης αρτηρίας, η Επιτροπή αναφέρει ότι δεν είναι ορθό να παίζουμε με τα αισθήματα του λαού και προσθέτει πως η συμφωνία για διάνοιξη μόνο των δύο οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου – Λεύκας, "παρ’ όλο ότι βρίσκεται εντός των πλαισίων των δικών μας θέσεων για ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση, μας βρίσκει ακόμα μια φορά αδικημένους, εφόσον δική μας διακήρυξη ήταν το άνοιγμα όλων των διόδων και οδοφραγμάτων που βρίσκονται στο πακέτο ή κανένα".

Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επανεξετάσουν το αίτημα της και προσθέτει πως η επιμονή της άρνησης για συνέχιση των συνομιλιών για διάνοιξη της οδικής αρτηρίας Λάρνακας – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου, τους υποχρεώνει "στην κλιμάκωση μέτρων αντίδρασης".

Την επιστολή υπογράφουν οι Δήμαρχοι Αθηένου, ο Κοινοτάρχης Πυροΐου, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, ο Κοινοτάρχης Αβδελλερού και ο Δήμαρχος Γερίου.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα