Στον ουκρανικό λαό το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης

Στον "γενναίο" ουκρανικό λαό, που εκπροσωπείται από τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους του και την κοινωνία των πολιτών, απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο Ζαχάρωφ, για την ελευθερία της σκέψης.

Την ανακοίνωση έκανε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αρχικά με ανάρτησή της στο twitter και στη συνέχεια με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου ανακοίνωσε ότι η επιλογή έγινε ομόφωνα.

"Για τους τελευταίους 9 μήνες, το ΕΚ

και ο κόσμος είδε τους Ουκρανούς να υπερασπίζονται ηρωικά την χώρα τους, την ελευθερία τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους. Αλλά ο ουκρανικός λαός διακινδυνεύει την ζωή του και για την Ευρώπη, για να διαφυλάξει τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε όλοι, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Δεν υπάρχει κάποιος που να το αξίζει περισσότερο αυτό το βραβείο", είπε στην παρέμβασή της.

"Αυτό το βραβείο είναι για αυτούς τους Ουκρανούς που παλεύουν στο έδαφος, γι' αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, για αυτούς που έχασαν συγγενείς και φίλους, για αυτούς που αντιστέκονται και πολεμούν για αυτούς και αυτά που πιστεύουν. Ξέρω ότι ο γενναίος λαός της Ουκρανίας δεν θα τα παρατήσει, ούτε κι εμείς".

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1988 στον Nelson Mandela και τον Anatoli Marchenko και αποτελεί την υπέρτατη αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δράσεις στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τιμά άτομα, ομάδες και οργανώσεις που έχουν συμβάλει με ξεχωριστό τρόπο στην προστασία της ελευθερίας της σκέψης.

Μέσω του βραβείου και του συναφούς δικτύου, η ΕΕ στηρίζει τους βραβευθέντες προκειμένου να τους ενισχύσει και να τους ενδυναμώσει, ώστε να συνεχίσουν τους αγώνες τους. Το βραβείο προωθεί ιδίως την ελευθερία της έκφρασης, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ανάπτυξη της δημοκρατίας και την εφαρμογή του κράτους δικαίου. Αρκετοί βραβευθέντες, μεταξύ των οποίων οι Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege και Nadia Murad, βραβεύτηκαν στη συνέχεια με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το Βραβείο Ζαχάρωφ με χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ σε πανηγυρική συνεδρίαση στο Στρασβούργο προς τα τέλη κάθε έτους. Κάθε πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου καθώς και οι επιμέρους βουλευτές μπορούν να προτείνουν υποψηφίους. Ο τελικός νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ επιλέγεται από τη διάσκεψη των Προέδρων, ένα σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής του οποίου είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και περιλαμβάνει τους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο, έτσι ώστε η επιλογή του βραβευόμενου να είναι πραγματικά ευρωπαϊκή.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι ήταν η Επιτροπή Αλήθειας της Κολομβίας και ο Τζουλιάν Ασάνζ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα