Στον απόηχο της «ευρωκαμπάνας» στην Τουρκία

Θετικά αντιμετωπίζεται στη Λευκωσία το κείμενο συμπερασμάτων που εγκρίθηκε από τους 28 της ΕΕ για την Τουρκία, το οποίο επιγράφεται "Δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο".


Στην πρωινή εκπομπή του Sigma, φιλοξενήθηκαν οι Ευθύμιος Δίπλαρος από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Αντρέας Καυκαλιάς από το ΑΚΕΛ και ο Γιώργος Γεωργίου εκ μέρους του ΔΗΚΟ.

Και οι τρεις εμφανίστηκαν συγκρατημένα

ικανοποιημένοι μετά το λεκτικό που υιοθετήθηκε στο κείμενο των 28, ωστόσο υπέδειξαν ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος τόνισε ότι στόχος της ΚΔ ήταν μία καταδικαστική ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Πράττουμε πολλά, θέλουμε να λέμε λίγα. Οι Ευρωπαίοι έχουν πειστεί για το τι είναι η Τουρκία. Δεν είναι απειλή μόνο για την Κύπρο, είναι απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη και αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες. Μία ήταν και παραμένει η δική μας θέση: Λύση του Κυπριακού μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο Γ.Γ. ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά. Γι' αυτό και ο ΠτΔ επέδειξε την πρόθεσή του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού πρώτα διερευνηθούν οι προθέσεις Ακιντζί», είπε ο κ. Δίπλαρος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι παρατηρείται ένας «μεταλλαγμένος» Μουσταφά Ακιντζί, που θέτει όρους και προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι «είχαμε όντως μία καθυστέρηση, όμως δεν σταματούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, συνεχίζονται κανονικά. Στη Βάρνα είμαστε σίγουροι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και ηγέτες θα μιλήσουν ξεκάθαρα για την τουρκική προκλητικότητα.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει στάση», κατέληξε.

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι «αναμετριόμαστε με τη σκληρή πραγματικότητα, που αποτυπώνεται στο Αφριν. Οι όποιες δηλώσεις και αναφορές είναι υποστηρικτικές και κινούνται στη σωστή κατεύθυνσή, όμως, δεν αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώνεται στην περιοχή και εις βάρος της ΚΔ» και υπέδειξε:
«Να ζητήσουμε μ’ αποφασιστικότητα από τον διεθνή παράγοντα να κόψει τη φόρα της Τουρκίας. Έχουν ρόλο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο διεθνής παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση για να οδηγηθούμε στον απώτερο στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών».

Σ’ ό,τι αφορά ενδεχόμενο δείπνο ηγετών, ο κ. Καυκαλιάς υπέδειξε: Ξεκαθαρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να κερδίσουμε ξανά διαπραγματεύσεις επί της ουσίας. Αν το δείπνο θα δώσει τη δυνατότητα στους ηγέτες να ξαναμπούν σε τροχιά επανέναρξης συνομιλιών, ας γίνει».

Ο Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας επίσης επί του ενδεχομένου να πραγματοποιηθεί ένα δείπνο ηγετών, τόνισε ότι: «Εμείς επιθυμούμε να γίνονται διαπραγματεύσεις επί της ουσίας και όχι με λουκουμάδες, καφέδες και μπαλόνια. Κακώς εκτρέπεται το βλέμμα της διεθνούς κοινωνίας σε ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης, που δεν είναι αυτή η ουσία για μας. Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στην ΑΟΖ, επιδιώκουμε όλοι την πρόκληση πολιτικού κόστους στην Τουρκία, αφού στρατιωτικά δεν μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε την Τουρκία. Είναι θετικό το λεκτικό της απόφασης εκ πρώτης όψεως, ωστόσο, για να έχει αντανάκλαση, πρέπει να επέλθουν και κυρώσεις», ανέφερε και συμπλήρωσε:

Δύο είναι τα στάδια που πρέπει η δική μας πλευρά να αντιμετωπίσει και να χαράξει στρατηγική:
«Αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και μετά οι διαδικασίες για το κυπριακό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διασυνδεθούν αυτά τα δύο, που αυτή είναι η επιδίωξη του Ακίντζι και της Άγκυρας».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι απαιτείται με τα διπλωματικά όπλα που μας παρέχονται, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ώστε τα συμφέροντα κάποιων Ευρωπαίων με την Τουρκία να διασαλευτούν. Πότε κάναμε στρατηγική επ' αυτού; Αυτό είναι το πρόβλημά μας με τις κυβερνήσεις Αναστασιάδη- Χριστόφια. Θετικό το λεκτικό, άμα δεν έχει εκτελεστικό χαρακτήρα όμως, δεν έχει αποτέλεσμα».

Δείτε το σχετικό βίντεο στο πάνω μέρος της είδησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα