Στον αέρα η συζήτηση στη Βουλή για το διορισμό εκπαιδευτικών

Στον αέρα η συζήτηση στη Βουλή σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών.

Αναβλήθηκε για 15 ημέρες η συζήτηση του νομοσχεδίου και του κανονισμού για τις διαδικασίες πρόσληψης με το νέο σύστημα διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση.

Η αναβολή αυτή, ήρθε ως αποτέλεσμα της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα να ζητήσει απόσυρση της έφεσης που είχε υποβληθεί εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας στο Ανώτατο Δικαστήριο,

σχετικά με την υπόθεση Κούλλουρου.

Ο Σώτος Κούλλουρος, είναι εκπαιδευτικός ο οποίος υπηρετούσε στην παιδεία υπό το καθεστώς 30μηνης υπηρεσίας κι έκανε προσφυγή στο δικαστήριο, έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως αορίστου χρόνου, κάτι που το δικαστήριο μετά από πολυετή δικαστική διαδικασία, έκανε δεκτό.

Η Δημοκρατία κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης αυτής του δικαστηρίου, μια έφεση την οποία έρχεται τώρα να αποσύρει.

Η απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Κούλλουρου, ουσιαστικά σηματοδοτεί το ότι οι συμβασιούχοι και αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί με υπηρεσία που ξεπερνά τους 30 μήνες καθίστανται αορίστου χρόνου. Ο Υπουργός Παιδείας καλείται πλέον να πάρει οριστικές αποφάσεις σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο κομμάτι αυτό.

Η μετατροπή των εκπαιδευτικών ορισμένου χρόνου 30 μηνών σε αορίστου χρόνου, είναι ένα πάγιο αίτημα, το οποίο αν γίνει αποδεκτό, λύνει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προέκυπταν σε μια επικείμενη αλλαγή στον τρόπο διορισμού.

Αυτό το ζήτημα είχε αναφερθεί επανειλημμένα σε επιτροπές, σε συνεδρίες και συναντήσεις, με τον Υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο υπουργός, πάντως, φαίνεται πλέον να επιδεικνύει πρόθεση για κατοχύρωση των εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας.

«Το υπουργείο, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία, μελετά αποτελεσματικούς τρόπους εφαρμογής της ρύθμισης αυτής για όλους τους εκπαιδευτικούς που δικαιούνται με βάση τη νομοθεσία να καταστούν αορίστου ‘δεξαμενής’ ατόμων που συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας, έτσι ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα το νέο σύστημα διορισμών», αναφέρει ο κ. Καδής.

Keywords
Τυχαία Θέματα