Στον αέρα η εισαγωγή Φ.Α - Πισωγύρισμα ή πρόσθετα εκατομμύρια το δίλημμα

Κρύος ιδρώτας λούζει τη Λευκωσία. Έχει να επιλέξει μεταξύ ενός αφόρητου πισωγυρίσματος ή την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων.

Η ούτως ή άλλως καθυστερημένη έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, όχι μόνο καθυστερεί κι’ άλλο. Αυτή τη φορά είναι κυριολεκτικά στον αέρα και για να μην τιναχθεί στον αέρα θα μας στοιχίσει «ο κούκος αηδόνι».

Συγκεκριμένα, η κινεζική κοινοπραξία που ανέλαβε τις υποδομές υποδοχής ζητά «τον ουρανό με τα’ άστρα», άλλα 100 εκ. ευρώ, πέραν του συμβολαίου αξίας 289 εκ. Απαιτεί επίσης απεμπόληση από τη Δημοκρατία του δικαιώματος αποζημίωσης για καθυστερήσεις,

που ανέρχεται, όπως αποκάλυψε το Σίγμα στα 45 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε εκτάκτως ευρεία σύσκεψη για να μελετηθούν τρόποι διαχείρισης του τεράστιου ζητήματος. Ακολουθητέα αρχή, όπως σημείωσε σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Μόνο που όπως διαφάνηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες η εξίσωση για το δημόσιο συμφέρον, αυτή τη φορά τουλάχιστον, δεν είναι τόσο εύκολη. Δηλαδή:
Το 1ο σενάριο που εξετάζεται είναι η διακοπή του συμβολαίου λόγω παραβίασης προνοιών του από την κοινοπραξία.

Εκφράστηκαν ωστόσο, έντονες ανησυχίες για επιπλέον ζημιά που θα υποστεί η Κύπρος λόγω πολυετούς καθυστέρησης, λόγω απώλειας εσόδων της ΔΕΦΑ (υπολογίζονται στο ένα δις ετησίως όταν θα ξεκινήσει η έλευση αερίου), λόγω πιο ακριβής χρηματοδότησης και λόγω των αυξημένων τιμών που θα εξασφαλισθούν από τυχόν νέες προσφορές.

Το 2ο σενάριο είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων της εταιρείας. Κάτι που όπως διαφάνηκε στη σημερινή σύσκεψη δεν υφίσταται ως σενάριο.
Το 3ο σενάριο που φαίνεται αυτή τη στιγμή να μελετάτε σοβαρά λέει τα εξής:

-    Διαπραγμάτευση με την Κινεζική εταιρεία (μέσω ΔΕΦΑ) για κατάληξη σε αμοιβαίο ποσό, που να αντανακλά τις αυξήσεις σε χάλυβα και άλλες πρώτες ύλες.
-    Απαίτηση των 45 εκατ. που δικαιούται η Δημοκρατία ως αποζημίωση αφού το έργο αντί το Σεπτέμβριο θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2023.

Η ΔΕΦΑ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέσω του Αγγλικού Οίκου Νομικών Συμβούλων της μπορεί να πετύχει περιορισμό του πρόσθετου κόστους. Πάντως ξεκαθαρίστηκε ότι όποια και αν είναι η κατάληξη η Δημοκρατία δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα αποζημίωσης 45 εκατ. Και αν η εταιρεία επιμένει τότε θα ζητηθεί διεθνής διαιτησία.

Ήδη με οδηγίες του Προέδρου ο Γενικός Εισαγγελέας θα μελετήσει σε βάθος τη σύμβαση και θα επανέλθει με γνωμάτευση.

Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής ναι μεν είπε ότι κατανοεί το δημόσιο συμφέρον – που ενδεχομένως επιβάλλει μη καταγγελία της σύμβασης – ωστόσο σημείωσε στους παρευρισκόμενους ότι αν δοθούν χρήματα που δεν προβλέπονται στο συμβόλαιο τότε δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια.

Keywords
Τυχαία Θέματα