Κρατεί κλειστά χαρτιά για αύξηση των επιτοκίων η Λαγκάρντ

Χωρίς κίνηση αύξησης των επιτοκίων αλλά με εμφανή ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την αποφασιστικότητά της για δράση.

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει δράση για να ανακόψει τον πληθωρισμό διατύπωσε η επικεφαλής της. 
«Με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί τώρα, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσουμε

το στοιχείο της ευελιξίας κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα, όπως ενδείκνυται, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Απέφυγε παρά ταύτα να προσδιορίσει χρονικά τυχόν αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων.

Επισήμανε τις διαφορές με την αμερικανική οικονομία και τόνισε ότι το ράλι του πληθωρισμού οφείλεται σχεδόν κατά το ήμισυ στο κόστος της ενέργειας. «Ακόμα και εάν η ΕΚΤ μείωνε τις αγορές των ομολόγων που πραγματοποιεί και στη συνέχεια προχωρούσε σε αυξήσεις των επιτοκίων της, αυτό θα επηρέαζε τις τιμές της ενέργειας;  Όχι φυσικά, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επηρεάσει αυτές τις τιμές, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται σε αγορές εκτός Ευρώπης».
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες συνεδριάσεις τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, «ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά θα υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

Επισήμανε ότι εάν οι ανοδικές πιέσεις αρχίσουν να μετακυλίονται στους μισθούς και η οικονομία περάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, ο υψηλός πληθωρισμός ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα