Στοιχεία Κύπριων φοροφυγάδων και σε άλλες βάσεις δεδομένων

Εκτός από τις λίστες Μπόργιανς, Λαγκάρντ και τα έγγραφα Παναμά, οι πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σωρεία και άλλων στοιχείων για Κύπριους υπόπτους φοροφυγάδες και σε άλλες δεξαμενές στοιχείων.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δεδομένα κυπριακού ενδιαφέροντος στο μαρτυρικό υλικό που συγκέντρωσαν Νομικές Υπηρεσίες, στα αρχεία φορολογικών τμημάτων, αλλά και στα δεδομένα ανεξάρτητων ομάδων ερευνητών στο εξωτερικό.

Πρόκειται για χώρες που διερεύνησαν

ή διερευνούν κάποιο ή και τα τρία προναφερθέντα παγκόσμια σκάνδαλα φοροδιαφυγής. Έτσι, το νήμα της διερεύνησής τους, ενδεχομένως να έφθασε σε επιπρόσθετα στοιχεία, κυπριακού ενδιαφέροντος, που δεν βρίσκονται στις αρχικές-ακατέργαστες λίστες.

Υπενθυμίζεται η αναφορά του επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας για τα έγγραφα Παναμά, Τζέραρντ Ράιλ, ο οποίος μιλώντας αποκλειστικά στη Σημερινή και το ΣΙΓΜΑ, τον Απρίλιο του 16, είπε ότι κατά τη διερεύνησή συναντάει συνεχώς το όνομα της Κύπρου, εννοώντας ύποπτα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Συνεπώς υπάρχουν στοιχεία με «κυπριακή δυσοσμία» σε πολλές δεξαμενές.

Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών, σε χθεσινοβραδινή παρέμβασή του στο ΣΙΓΜΑ, αφότου επιβεβαίωσε ότι ζήτησε στοιχεία για τη λίστα Μπόργιανς, αναφέρθηκε και στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών Κρατών, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα αρχίσει τις επόμενες βδομάδες.

Πρόκειται για επιπρόσθετο εργαλείο, που δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει ή να αχρηστεύσει τις προαναφερθείσες δεξαμενές στοιχείων. Η Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα είναι υποβοηθητική στις κυπριακές έρευνες.

Εξάλλου, η Δανία πολύ πρόσφατα έδωσε 10 εκ. ευρώ παρακαλώ στην ομάδα ερευνητών των εγγράφων Παναμά. Προφανώς και γνωρίζει πως έρχεται η ανταλλαγή πληροφορίων αλλά δεν μένει μόνο εκεί, καθώς μπορεί να έδωσε 10 εκ ευρώ, αλλά πήρε στοιχεία που θα της αποφέρουν δισεκατομμύρια που ξεγλίστρησαν του φόρου και κατέληξαν κάπου στον Παναμά.

Σε ό,τι αφορά στη λίστα του κ. Μπόργιανς, το μήνυμα Χάρη Γεωργιάδη μπορεί να απευθυνόταν στον Νόρμερντ Βάλτερ Μπόργιανς, αλλά τα στοιχεία θα σταλούν από τον Λουτς Λινενκάμπερ, ο οποίος τον αντικατέστησε, πρόσφατα, στη θέση του Υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Και τα στοιχεία αυτά. προτού φθάσουν σε εμάς, θα περάσουν από τις γερμανικές Αρχές.

Επισημαίνεται πως οι συγκεκριμένες λίστες δεν έχουν μόνο φορολογική, αλλά και ποινική πτυχή.

Στο εξωτερικό, μέσα από τις φορολογικές έρευνες στις λίστες προέκυψαν στοιχεία για διάπραξη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Όσον αφορά στην Κύπρο, το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε με αρμόδιες πηγές και αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν έχουν σταλεί από το Τμήμα Φορολογίας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή άλλη υπηρεσία, που διερευνά τις υποθέσεις Λαγκάρντ και Παναμά, οποιαδήποτε στοιχεία, είτε στην Αστυνομία, είτε στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, μέχρι στιγμής.

Η ΜΟΚΑΣ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι έτοιμη να διερευνήσει στοιχεία που αφορούν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα