Κατάσχεση Η/Υ και εγγράφων για φοροδιαφυγή στη Λεμεσό

Στην κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγγράφων προχώρησαν χθες οι κυπριακές αρχές σε υποστατικό στη Λεμεσό, σε συνεργασία με Ολλανδούς ανακριτές που έφτασαν επί τούτου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, πρόκειται για υπόθεση φοροδιαφυγής εταιρείας ιδιοκτησίας Ολλανδού επιχειρηματία που έχει την έδρα του στο νησί και παρέχει υπηρεσίες σε άλλες εταιρίες στο εξωτερικό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα

των ολλανδικών Αρχών κι έπειτα από έκδοση σχετικού δικαστικού εντάλματος.

Σημειώνεται ότι η σύλληψη του Ολλανδού επιχειρηματία δεν κρίθηκε απαραίτητη.

Μετά την κατάσχεση του σχετικού υλικού, οι κυπριακές Αρχές σε συνεργασία με τους Ολλανδούς ανακριτές, αλλά και το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου, θα εξετάσουν τα στοιχεία και θα τα αποστείλουν στις αρμόδιες Αρχές.

Επισημαίνεται, δε, ότι η επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα σε τρεις χώρες: στην Ολλανδία, στην Ισπανία και στην Κύπρο και συντονίστηκε από την EuroJast, η οποία αποτελεί όργανο της ΕΕ για σκοπούς συντονισμού τέτοιων επιχειρήσεων που αφορούν στο οικονομικό έγκλημα.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, η επιχείρηση οδήγησε σε έρευνες σε 10 κατοικίες και εταιρείες στα τρία κράτη μέλη, και οδήγησε στην αποκάλυψη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων από το 2009 μέχρι σήμερα που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Eurojust, η οποία και εξασφάλισε τον κατάλληλο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ των εθνικών ερευνών και την παροχή πλήρους νομικής και επιχειρησιακής βοήθειας σε όλες τις εμπλεκόμενες εθνικές αρχές, η Eurojust δημιούργησε ένα κέντρο συντονισμού στις εγκαταστάσεις της στη Χάγη για να συντονίσει την από κοινού εκτέλεση των συλλήψεων, των αναζητήσεων και των κατασχέσεων στις τρεις χώρες. Ο στόχος ήταν να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ όλων των δικαστικών και διωκτικών αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα