Στόχος οι αγορές της Μέσης Ανατολής

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Αυστριακού Προέδρου με τον ΠτΔ, τον Πρόεδρο της Βουλής και το ΚΕΒΕ
Επέκταση της συνεργασίας Κύπρου - Αυστρίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, στο επίκεντρο του χθεσινού οικονομικού φόρουμ

Στις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας αναφέρθηκαν

οι ομιλητές στο χθεσινό οικονομικό φόρουμ, που συνδιοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και η Advantage Austria με αντικείμενο τις οικονομικές επιχειρήσεις των δύο χωρών. Στο συνέδριο παρευρέθη και ο Αυστριακός Πρόεδρος, Χάινς Φίσερ, ο οποίος είχε νωρίτερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε εκτενώς στις ευκαιρίες, τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας, προς όφελος και των δύο χωρών.

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι Κύπρος και Αυστρία αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, ο κ. Φίσερ αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας, η οποία, όπως είπε, επιτεύχθηκε μέσα από τον ανταγωνισμό με τη γερμανική οικονομία και άλλες γειτονικές χώρες, αλλά και λόγω γεωγραφικών παραγόντων. Ο Αυστριακός Πρόεδρος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ανάγκη συστηματικής δουλειάς ενδιαφέροντος, δραστηριοτήτων, ενεργειών, νέων ιδεών και καινοτομίας μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι φόρα σαν το χθεσινό συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Διμερείς οικονομικές σχέσεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης δήλωσε πως κοινός στόχος Κύπρος και Αυστρίας είναι η σύναψη στενότερων εμπορικών σχέσεων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015 οι κυπριακές εξαγωγές προς την Αυστρία ήταν €6,5 εκ. από τα οποία €5,2 εκ. ήταν εγχώριες εξαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση 38%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Ενεργειακή συνεργασία
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, κατά την ίδια περίοδο, οι αυστριακές εξαγωγές στην Κύπρο ανήλθαν στα €17,5 εκ., καταγράφοντας σημαντική αύξηση. «Προβλέπουμε ένα ευρύτερο πεδίο συνεργασίας, καθώς η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει και αναδύεται από την οικονομική κρίση. Εμφανίζονται νέοι τομείς συνεργασίας και είναι στο χέρι των αντίστοιχων επιχειρηματικών κοινοτήτων να τους εξερευνήσουν και να τους εκμεταλλευτούν. Η ενέργεια είναι ένας από αυτούς και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Αυστρία έχει προοδεύσει ιδιαίτερα στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Πηλείδης, προσθέτοντας: «Το Επιμελητήριο πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επεκταθεί και να καλύψει, πέραν του τομέα της ενέργειας, κι άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, η τεχνολογία και η καινοτομία».

Στόχος οι περιφερειακές αγορές
Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ μίλησε επίσης για επιχειρηματικές συνεργασίες, με στόχο άλλες αγορές της περιοχής. «Για παράδειγμα, επιχειρηματικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες μπορούν να διεισδύσουν σε αναδυόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και τη Βορείου Αφρικής, με τις οποίες η Κύπρος είναι καλά συνδεδεμένη», επεσήμανε. Υπέδειξε ακόμα πως με την Αυστρία να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και πολύ κοντά σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, παρόμοιες συνεργασίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλη για την ανάπτυξη κοινών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αύξηση εμπορικών συναλλαγών
Με τη σειρά της, η ΓΓ του αυστριακού ομοσπονδιακού οικονομικού επιμελητηρίου (WKO) Anna Maria Hochhauser, αναφερόμενη σε αυστριακά προϊόντα που διατίθενται στην κυπριακή αγορά, σημείωσε ότι «οι αυστριακές επιχειρήσεις έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι εταίροι της κυπριακής οικονομίας», προσθέτοντας ότι η Αυστρία αγοράζει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κύπρο, όπως το χαλλούμι και τα εσπεριδοειδή. «Η Κύπρος έχει καταστεί εμπορικός κόμβος για τις αυστριακές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία και τις επαφές των Κύπριων εταίρων τους», επεσήμανε η ΓΓ του WKO, κάνοντας λόγο για μια «ενθαρρυντική εξέλιξη» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενη παράλληλα στην αυξανόμενη ανταλλαγή υπηρεσιών μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας, είπε ότι πέρσι περισσότεροι από 23 χιλιάδες τουρίστες από την Αυστρία επισκέφθηκαν το νησί μας για τις διακοπές τους, σημειώνοντας αύξηση 40% από την προηγούμενη χρονιά. Όσον αφορά την κυπριακή οικονομία, η κ. Hochhauser σημείωσε πως ότι παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης ενώ, όπως είπε, η οικονομική κρίση βοήθησε στο να γίνουν οι κυπριακές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

Επαφές με Ομήρου
Ο κ. Φίσερ είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στον οποίο και επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Αυστρίας στις προσπάθειες της Κύπρου και ευχήθηκε να σημειωθεί σύντομα σύγκλιση στις θέσεις των δύο πλευρών, που να επιτρέψει την επίτευξη οριστικής λύσης. Φίσερ και Ομήρου αντάλλαξαν απόψεις για το μεταναστευτικό, αλλά και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκπλήρωσης των σχετικών της υποχρεώσεων προ της ένταξής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο και Γιωρκάτζη
Αργότερα ο Πρόεδρος της Αυστρίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση, ξενάγησε τον κ. Φίσερ, τη σύζυγό του και την αυστριακή αντιπροσωπία στην παλιά πόλη, δείχνοντάς του από κοντά το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και την Πράσινη Γραμμή. Ο Πρόεδρος Φίσερ επισκέφθηκε ακόμα την εκκλησία Φανερωμένης και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο Αυστριακός Πρόεδρος είχε επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ στην Αρχιεπισκοπή και αναχώρησε από την Κύπρο αργά χθες το απόγευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα