Στο ΥΠΕΞ ανακριτές του ΤΑΕ

Στο ΥΠΕΞ μετέβησαν σήμερα ανακριτές του ΤΑΕ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, μετά από καταγγελία για παράτυπη έκδοση διπλωματικών διαβατήριων.

Η επίσκεψη έγινε, έπειτα από καταγγελία ότι το ΥΠΕΞ έδωσε παράτυπα διπλωματικά διαβατήρια σε δύο με τρεις αλλοδαπές συζύγους διπλωματών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι περιπτώσεις αφορούν τα προηγούμενα χρόνια, και καταγγέλθηκαν σήμερα.

Το ΣΙΓΜΑ

επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Αλέξανδρο Ζήνων ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος ενέκρινε σε μια περίπτωση την έκδοση διαβατηρίου σε αλλοδαπή σύζυγο διπλωμάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι προκάτοχοί του ενέκριναν άλλες δύο τουλάχιστον παρόμοιες περιπτώσεις.

Υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραβίασης της νομοθεσίας και ότι τα διαβατήρια δόθηκαν προκειμένου οι αλλοδαπές σύζυγοι να ταξιδεύουν με τους διπλωμάτες, τυγχάνοντας την ίδια προστασία. Σύμφωνα με τον κ.Ζήνων, η καταγγελία βασίζεται σε απόφαση του Υπουργικού του 2004, ότι διπλωματικά διαβατήρια εκδίδονται μόνο σε Κύπριους υπηκόους.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η ίδια απόφαση περιλαμβάνει και πρόνοια που δίδει το δικαίωμα στον Υπουργό, για εξαιρέσεις, σε περιπτώσεις εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ζήνων, η σχετική νομοθεσία που χρονολογείται από το 1964 προβλέπει ότι έχουν και οι οικογένειες τα ίδια δικαιώματα με τους διπλωμάτες σε ότι αφορά τα θέματα προστασίας και ασυλίας.

Ο ΓΔ του ΥΠΕΞ καταγγέλλει αλλότρια κίνητρα στην υποβολή του παραπόνου από τον λειτουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα