Στο τιμόνι της Επιτροπής η Ούρσουλα Λαϊεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κέρδισε το στοίχημα στις 16 Ιουλίου. Με ψήφους 383 υπέρ και 327 κατά, έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής στην ιστορία της ΕΕ. Η θητεία της είναι 5ετής. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει 747 μέλη, κατά συνέπεια, ο ελάχιστος αριθμός ψήφων που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Επιτροπής είναι 374.

Τι σημαίνει η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κορυφαία θέση της ΕΕ;

Α. Το προσωπό της δεν είχε συνδεθεί με την

προηγούμενη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ευρωβουλευτές διατύπωσαν ερωτήματα για την ικανότητά της να «κυβερνήσει» την Επιτροπή. Η ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου άλλαξε τα δεδομένα. Μίλησε, έπεισε, κέρδισε.

Β. Η υποψηφιότητά της προέκυψε μετά την αποτυχια επιλογής ενός εκ των «βασικών» υποψηφίων, (Μ. Βέμπερ, Φ. Τίμμερμανς). Έτυχε επιλογής από τους κυριότερους παίκτες εντός ΕΕ (Μέρκελ, Μακρόν) και έτσι πήρε τη σκυτάλη για να τρέξει.

Γ. Εν τέλει η υποψηφιότητά της κέρδισε ευρύτερη συναίνεση, περισσότερη από όσο  από ότι εξ αρχής είχε υπολογιστεί. Είχε τη στήριξη του ΕΛΚ, μετά της ομάδας των Φιλελευθέρων, και στη συνέχεια εκείνης της ομάδας του Renew Europe (Ε.  Μακρόν) και των Σοσιαλιστών. 

Δ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκπέμπει ένα νέο σήμα στα ζητήματα ισότητας ανδρών-γυναικών. Στις τέσσερεις κορυφαίες θέσεις θα υπάρχουν πλέον δύο άντρες (Μισέλ-Συμβούλιο, Μπορέλ-Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα) και δύο γυναίκες (Φον ντερ Λάιεν, Επιτροπή, Λαγκάρτ, ΕΚΤ)

Ε. Μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο με τη γλώσσα της «πράσινης» ΕΕ. Είπε: «Θα προτείνω μια πράσινη συμφωνία για την Ευρώπη στις πρώτες 100 ημέρες. Θα προτείνω τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ο οποίος θα θέτει νομοθετικά τον στόχο για το 2050. Στόχος μου είναι να κάνω την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο ουδέτερη ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2050. Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή».

Στ. Η προηγούμενη εμπειρία της στη γερμανική κυβέρνηση, της έχει δώσει εφόδια για να εργαστεί με αποτελεσματικότητα στη νέα της θέση. Στις προηγούμενες θέσεις που κατέλαβε έδειξε ηγετικότητα, κέρδισε τη φήμη ενός πολιτικού με πυγμή και αποφασιστικότητα.

Ζ. Η θητεία της θα αρχίσει την  1η του προσεχούς Νοεμβρίου. Διαθέτει, κατά συνέπεια, επαρκή χρόνο για να γνωρίσει τους φακέλλους και τις εσωτερικές διαδικασίες στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δεν θα είναι όλα στρωμένα με ρόδα για την  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ήδη η Ομάδα των Σοσιαλιστών, δήλωσε ότι «θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσουμε ότι θα εκπληρώσει τις προοδευτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως αποτέλεσμα της πίεσής μας». 

Keywords
Τυχαία Θέματα