Αναπάντεχη κόντρα Υπουργείου Παιδείας με Ομάδα αντιμετώπισης βίας

Αντιπαράθεση που ξάφνιασε στους αρμόδιους φορείς δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και την Ομάδα Άμεσης Παρέμβαση(ΟΑΠ), - ομάδα η οποία εργάζεται για την καταπολέμηση της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία- μετά από τις εισηγήσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, για αλλαγές στον τρόπο δράσης και λειτουργίας της Ομάδας.

Η Ομάδα

εξέφρασε την αντίθεσή της στις νέες ιδέες του υπουργού και απέστειλε επιστολή στην οποία καταλήγουν σε δήλωση για απόσυρση αριθμού μελών από την ομάδα. Στην επιστολή αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

*Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τους όρους εντολής και το πλαίσιο δράσης της ΟΑΠ, με την ελάχιστη πληροφόρηση που έφτασε αποσπασματικά κοντά μας, καταθέτουμε την διαφωνία μας

Διαφωνία που εστιάζει στα εξής: (Α) διαδικασία λήψης των (Β) περιεχόμενο των αλλαγών

*Αποφασίστηκαν αλλαγές στην δομή, στην οργάνωση και στην μεθολογία, χωρίς τεκμηρίωση παρά την επιτυχημένη πορεία της ΟΑΠ. Αισθανόμαστε ότι αυτή η πράξη υποδηλοί έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ομάδα και αποτυχία στην επίτευξη των στόχων της.

*Δεν αναπτύχθηκε οποιοσδήποτε διάλογος ή ανταλλαγή απόψεων με το προσωπικό τη ομάδας το οποίο όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε, ανέπτυξε και εφάρμοσε το μοντέλο παρέμβασης που καθόρισε τον τρόπο αντιμετώπισης της ακραίας παραβατικότητας στα σχολεία παγκύπρια.

*Οι αλλαγές φαίνεται να αποσκοπούν στην ταχύτητα και όχι στην ποιότητα της παρέμβασης ή στην ενδυνάμωση των σχολικών μονάδων. Αυτό θα οδηγήσει σε μια μονοδιάστατη αντιμετώπιση της παραβατικότητας, μείωση των αντανακλαστικών και της απαραίτητης ευθύνης στη διαχείριση των κρίσεων και αβαθείς δράσεις πρώτων βοηθειών για την βία.

*Με την αύξηση της έντασης των περιστατικών, ο κατακερματισμός της Ομάδας σε αυτόνομες τοπικές ομάδες χωρίς υποστηρικτικό επιχειρησιακό και επιστημονικό συντονισμό αποδυναμώνει το προσωπικό και το εκθέτει σε ανυπολόγιστους κινδύνους και φθορά. Να σημειωθεί ότι ουδέποτε υπήρξε αργοπορία στην ανταπόκριση των περιστατικών λόγω απόστασης, δεδομένης της μικρής έκτασης της ελεύθερης Κύπρου.

Τέλος, σημειώνουν πως, για τους πιο πάνω λόγους, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο νέο σχήμα παρέμβασης και σε ένα περιεχόμενο δράσης το οποίο είναι σημαντικά αντίθετο με το τι προτάσσει η σχετική διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία. Ως εκ τούτου, σας ενημερώνουμε ότι όλοι οι λειτουργοί και εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι της ΟΑΠ θα καταθέσουμε εντός των ημερών ατομικά και γραπτώς την απόσυρση του ενδιαφέροντος μας για απόσπαση /τοποθέτηση στην ΟΑΠ για το 2019-2020.

Συναντήθηκαν με την ΟΕΛΜΕΚ
Με αφορμή την επιστολή, η Προϊστάμενη της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης(ΟΑΠ), Έλενα Χατζηγέρου, ενημέρωσε την οργάνωση για το ζήτημα, γεγονός που έπιασε εξ απρόοπτου την ηγεσία της οργάνωσης.

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, σημείωσε πως «για την ΟΕΛΜΕΚ, ο ρόλος της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, είναι πολύ σημαντικός γιατί έχει να κάνει με τα κρούσματα βίας και παραβατικότητας μερίδας μαθητών σε βάρος συμμαθητών τους και εκπαιδευτικών. Θέση μας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της ΟΑΠ μέσα από διαδικασίες που δεν την υποβαθμίζουν. Το θέμα που έχει προκύψει έχει ήδη συζητηθεί στην οργάνωση και θα ζητήσουμε σύντομα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας».

«Δεν ήταν σκοπός μας η δημοσιοποίηση της αντιπαράθεσης»

Από την πλευρά της η Προϊστάμενη της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, Έλενα Χατζηγέρου, μιλώντας στο Sigmalive, ανέφερε πως «συμβαίνει κάτι το οποίο δεν επιλέξαμε. Εμείς είμαστε εδώ για να καταπολεμήσουμε την παραβατικότητα. Το θέμα της παραβατικότητας πρέπει να λυθεί εσωτερικά με διάλογο και όχι με αντιπαράθεση».

Πάντως το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση της αναφέρεται στις διαπιστώσεις, συμπεράσματα και εισηγήσεις από την Ειδική Επιτροπή, για την ΟΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα