Στο θαλασσοτεμάχιο 4 το Ορούτς Ρέις

Έντονη δραστηριότητα παρατηρείται στην κυπριακή ΑΟΖ, εξαιτίας των προκλήσεων της Τουρκίας, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά της Λευκωσίας.

Οι παράνομες ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο μιας σχεδιασμένης προσπάθειας από την Άγκυρα να δημιουργήσει "γκρίζες ζώνες" και να "βραχυκυκλώσει" το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΣΙΓΜΑ, από τις πρωινές ώρες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις

έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του.

Από μακρινή απόσταση επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες.

Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στο τεμάχιο 8, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη.

Βόρεια του ιδίου τεμαχίου, πλέει το  γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle και μία ελληνική φρεγάτα.

Κατά τις μεσημβρινές ώρες, γαλλικά μαχητικά Rafale πτήσεις πάνω υπερίπταντο πάνω την Πάφο, το Τρόοδος και τη Λάρνακα, με άδεια από τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Επίσκεψη στο Charles De Gaulle πραγματοποίησε η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλα Ντιουμόντ.  Η ίδια ανέβασε βίντεο στο twitter με την προσγείωση και την απογείωση των "Rafale".

Στην ανάρτησή της έγραψε: «Κατά την επίσκεψή μου στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο συμμετέχει στην αποστολή Chammal, παρευρέθηκα στην προσγείωση και απογείωση Rafale».

Τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις καταδίκασε ο Υπουργός Άμυνας, κατά τον επιμνημόσυνο λόγο του για τον ήρωα Δημήτρη Χάματσο, από το Δάλι, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις 6 Φεβρουαρίου 1964, κατά την Τουρκοκυπριακή ανταρσία.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Τουρκία έχει αντικαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο με το νόμο της ζούγκλας και τη διπλωματία της κανονιοφόρου, υποσκάπτοντας τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Στις επόμενες ημέρες, αναμένεται η κατάληξη των κρατών-μελών σε πολιτική συμφωνία για τα στοχευμένα μέτρα της Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας, για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειας της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα