Στο τέλος του 2017 το τερματικό του ΚΟΔΑΠ

Σε καθυστερήσεις στη διαδικασία απαλλοτριώσεων φαίνεται να προσκρούει η διαδικασία ανέγερσης του ιδιόκτητου τερματικού αποθήκευσης των στρατηγικών αποθεμάτων του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017 δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Ευστρατίου.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Ευστρατίου είπε πως βάσει μελέτης που κατέχει ο ΚΟΔΑΠ, οι εξοικονομήσεις (σε παρούσες αξίες) από τη διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

ανέρχονται στα €151 εκατομμύρια.

Όπως είπε ο κ. Ευστρατίου, ο ΚΟΔΑΠ αυτή τη στιγμή διαθέτει στρατηγικά αποθέματα 92 ημερών, υπερκαλύπτοντας έτσι το στόχο που καθορίζεται από την ΕΕ για αποθέματα 90 ημερών.

Σημείωσε πως το 2015 μετακινήθηκαν τα εγχώρια αποθέματα, ήτοι 175.000 μετρικοί τόνοι από την ΚετΑΠ στο τερματικό της VTTV, ενώ διατηρούνται 35.000 τόνοι αποθεμάτων στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τα συνολικά αποθέματα στους 210.000 μετρικούς τόνους.

Είπε ότι το συμβόλαιο με την VTTV είναι διάρκειας 3+1 χρόνια για την περίπτωση καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής ιδιόκτητου τερματικού στο Βασιλικό. «Ήδη έχουν υπάρξει καθυστερήσεις όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, με την μετακίνηση των αποθεμάτων επιτεύχθηκαν εξοικονομήσεις 5 με 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνεδρία δεν συζητήθηκαν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2016, διότι όπως δήλωσε τόσο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής είναι λανθασμένα. Η Επιτροπή θα αναμένει τα αναθεωρημένα στοιχεία και θα συζητήσει το θέμα σε μελλοντική συνεδρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα