Στο Νταβός "μεταφέρεται" το Κυπριακό

Στο Νταβός όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο διάστημα 20-23 Ιανουαρίου «μεταφέρονται» πλέον οι εξελίξεις για το Κυπριακό.

«Κλείδωσε» για τις 21 Ιανουαρίου τριμερής συνάντηση Μπαν – Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Πενταμερής διάσκεψη: Νταβούτογλου Vs Χριστοδουλίδης

Χθες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, έθεσε στον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον θέμα πενταμερούς συνάντησης για τις εγγυήσεις στην Κύπρο.

Ο

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης, είτε στο Νταβός είτε αλλού, για το Κυπριακό. Η πενταμερής είναι μια εισήγηση της τουρκικής πλευράς - όπως είπε - η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Δεν απέκλεισε πάντως σε κάποια φάση των συνομιλιών, αν οι δυο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, να πραγματοποιηθεί μια πολυμερής διάσκεψη την οποία θα απασχολήσει η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων. Αυτό όμως, ανέφερε, με κανένα τρόπο δεν θα επηρεάσει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακής ιδιοκτησίας φύση των συνομιλιών.

Ακιντζί: Πρώτη φορά στο Νταβός η "ΤΔΒΚ" σε επίπεδο ηγέτη

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τριμερής συνάντηση Μπαν – Αναστασιάδη – Ακιντζί έχει μεγάλη σημασία καθώς, κατά την έκφρασή του- είναι η πρώτη τέτοιου είδους συνάντηση μεταξύ τους και επειδή θα συζητήσουν το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και πως η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει από δω και πέρα.

Θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν που θα συμμετάσχουν στο Νταβός.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θέλει να επιστρέψει "με τα καλύτερα αποτελέσματα από το Φόρουμ του Νταβός όπου για πρώτη φορά συμμετέχει η ΤΔΒΚ σε επίπεδο ηγέτη".

Πάνελ για Κυπριακό: Έιντε – Αναστασιάδης – Ακιντζί

Στις 21 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», στο οποίο θα παραστούν και θα μιλήσουν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί και ο ιδρυτήε του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Επαφές ΠτΔ στο Νταβός και στόχοι κυβέρνησης

Σε τρεις στόχους επικεντρώνονται οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.Με την ολοκλήρωση του μνημονίου, το Φόρουμ προσφέρεται για προώθηση ζητημάτων της οικονομίας - ξεχωρίζει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (θα γίνουν συναντήσεις και με παράγοντες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Κύπρο).Έχουν διευθετηθεί σημαντικές συναντήσεις που αφορούν την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως με τους εκτελεστικούς διευθυντές των εταιρειών ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη

Συγκεκριμένα, το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου, (7μμ τοπική ώρα), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕNI κ. Claudio Descalzi και στη συνέχεια θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει ο ιδρυτής του Φόρουμ κ. Klaus Schwab.Στις 21 Ιανουαρίου, στις 11πμ (τοπική ώρα), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χαιρετίσει τις εργασίες συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», στο οποίο θα παραστούν και θα μιλήσουν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, ο κ. Ακκιντζί και ο ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στις 11.45πμ (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Joe Biden και στις 12.30μμ (τοπική ώρα) θα έχει κοινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ακκιντζί.Το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης κ. Suma Chakrabarti.Στις 22 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.Την ίδια μέρα (11πμ τοπική ώρα), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της ΤΟΤΑL κ. Patrick Pouyanné.
Keywords
Τυχαία Θέματα