Στο πλευρό μας ο Ομπάμα…

Σήμερα οι συναντήσεις Αναστασιάδη με Τζον Κέρι, Αμπάς και Μπαν Κι Μουν

Για εισβολή, εποικισμό και καταστροφή της χριστιανικής πολιτισμικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα κατηγόρησε την Τουρκία ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ πάρα πολλές φορές έχει αρνηθεί την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης σε ένα ενιαίο κράτος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάρις

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τον Παλαιστίνιο

Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα προσφωνήσει και τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την υιοθέτηση της Αναπτυξιακής Ατζέντας μετά το 2015. Παράλληλα, ιστορική ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου, χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, τόνισε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την προσπάθεια λύσης. «Επίσης συγχαίρω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει και για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού», είπε ο Ομπάμα, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας, εμπορίου και επενδύσεων, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για καταπολέμηση της
τρομοκρατίας.

Ομπάμα - Τσίπρας για Κυπριακό

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε χθες το πρωί ανακοίνωση αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του Έλληνα Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικό σημείο στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήταν η συζήτηση του κ. Ομπάμα με τον κ. Τσίπρα αναφορικά με τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, «συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να φέρουν μία επιτυχή κατάληξη στην εγκαθίδρυση μίας συμφωνίας στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού».

Επίσκεψη την Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή

Σημειώνεται ότι, την Πέμπτη το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης παρέστη σε πρόγευμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε η Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee), μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, τον Γενικό Πρόξενο Βασίλη Φιλίππου, και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Από πλευράς του ACJ, το «παρών» τους έδωσαν ο Πρόεδρος Στάνλεϊ Μπέρμαν, o Εκτελεστικός Διευθυντής Ντέιβιντ Χάρις, μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής.

Η στήριξη του Ντέιβιντ Χάρις

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ACJ, κ. Ντέιβιντ Χάρις, καλωσορίζοντας την κυπριακή αντιπροσωπία, τόνισε ότι ανταποδίδει με μεγάλη χαρά τη φιλοξενία που του προσφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Αναφερόμενος στην προ μηνών ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον και στην αναφορά του ότι η Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή αποτελεί τον αρχιτέκτονα της αναβάθμισης των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Χάρις εξήρε επίσης τον ρόλο της Κύπρου τόσο στην περιοχή όσο και εντός της Ε.Ε. στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Χεζμπολάχ.

Μεταξύ άλλων, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ACJ επανέλαβε τη δέσμευση της Επιτροπής στην εξεύρεση μιας ειρηνικής, δίκαιης και μόνιμης διευθέτησης του Κυπριακού, όπου για 41 χρόνια η Τουρκία, όπως είπε, έχει εισβάλει και κατέχει το 1/3 του νησιού, ενώ έχει μεταφέρει εποίκους από την Ανατολία, καταστρέφοντας επιπλέον τη χριστιανική κληρονομιά. Η Τουρκία, σημείωσε, πάρα πολλές φορές έχει αρνηθεί την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης σε ένα ενιαίο κράτος, στο οποίο θα υπάρχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε θερμά την Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή για την πρόσκλησή της, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η συνεργασία και σχέση έχει ωριμάσει σε σχέση εκτίμησης, αμοιβαίου σεβασμού και κοινών συμφερόντων. Η ομιλία του κ. Αναστασιάδη αναπτύχθηκε γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: τις διμερείς ενεργειακές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, τις διμερείς σχέσεις που άπτονται θεμάτων άμυνας, ασφάλειας και τρομοκρατίας, το κυπριακό πρόβλημα, καθώς επίσης και το Μεσανατολικό. Συγκεκριμένα, για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τα περί «συγκρατημένης αισιοδοξίας», σημειώνοντας ότι καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης μέσα από συνομιλίες που σύντομα θα επιτρέψουν ουσιαστική πρόοδο.

Κοινό όραμα... η διζωνική

Παράλληλα, επεσήμανε ότι μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον κατοχικό ηγέτη για επανένωση της πατρίδας και του λαού σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Ταυτόχρονα διασαφήνισε ότι καμία λύση δεν είναι δυνατή χωρίς την απτή συνεισφορά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι, δυστυχώς, πέραν της ρητορικής, η Τουρκία θα πρέπει να προβεί και σε συγκεκριμένα πρακτικά βήματα. «Η Κύπρος βασίζεται στους φίλους και συμμάχους της, περιλαμβανομένων και της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής και της αμερικανικής Κυβέρνησης, για να διαβιβάσουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτό το μήνυμα προς την Τουρκία», είπε.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη του ACJ, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκομένους. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Αμερικανοεβραϊκού Κογκρέσου, Ντέιβιντ Χάρις, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του είχε εκφράσει δημόσια την επιθυμία του για τη δημιουργία ενός ενεργειακού πλέγματος στη Μέση Ανατολή, που θα συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την «ενωμένη», όπως είπε, Κύπρο, και μακροπρόθεσμα ενδεχομένως και την Τουρκία.

Στο Brookings το Κυπριακό

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο αμερικανικό ίδρυμα Brookings Institution αναφέρθηκε εκ νέου στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και στις αξίες επί των οποίων θα πρέπει να εδραιωθεί η όποια λύση για να είναι βιώσιμη, στον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και στις στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα