Στο παρά πέντε πρόλαβαν ελλείψεις φαρμάκων

Την απόφαση για αυστηρότερη διαδικασία σε σχέση με τη διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων από μέρους των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ακύρωσε ο Υπ.Υγείας. Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Υπουργείο Υγείας. Αντιμαχόμενες πλευρές: ο Υπουργός Υγείας και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Αιτία: η μονομερής εισαγωγή νέων διαδικασιών με σκοπό τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία και των όρων της Άδειας Κυκλοφορίας ως προς την επισήμανση και το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στη Δημοκρατία στις 13 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παμπορίδη, η κίνηση αυτή θα

επέφερε μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στα κρατικά νοσηλευτήρια και φαρμακεία.

Σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό, τα αυστηρά και περιοριστικά κατά την έκφρασή του μέτρα, θα καθιστούσαν από δύσκολη έως αδύνατη την παραλαβή φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές αποθήκες.

Γι' αυτό και αποφάσισε να παρέμβει...προληπτικά, και με εγκύκλιο του ακύρωσε στην ουσία την οδηγία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, επικαλούμενος λόγους δημόσιας υγείας. Δεν έμεινε όμως μέχρι εκεί.

Χαρακτήρισε την κίνηση των Υπηρεσιών «παράτυπη ή/και παράνομη» και επισήμανε ότι λήφθηκε «καθ' υπέρβασιν εξουσίας».

Παρ΄όλα αυτά, αναγνωρίζοντας ότι αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων κυκλοφορούσαν με λανθασμένη σήμανση, εξαιτίας κενού στην υφιστάμενη διαδικασία, ο Υπουργός κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες ν'αξιολογήσουν τις πρακτικές τόσο ως προς την κείμενη νομοθεσία με σκοπό αυτή να ενισχυθεί μετά τη διαπίστωση ότι παρουσιάζει κενά όσο και προς τις ακολουθητέες πρακτικές σήμανσης και παραλαβής των φαρμάκων για τον δημόσιο τομέα και σήμανσης για τον ιδιωτικό τομέα.

Εάν από την αξιολόγηση διαφανεί ότι τόσο η κείμενη νομοθεσία όσο και οι ακολουθητέες πρακτικές δεν είναι αποτελεσματικές, το Συμβούλιο Φαρμάκων ως το αρμόδιο Σώμα, θα κληθεί να προβεί σε επανασχεδιασμό τόσο του πλαισίου όσο και των διαδικασιών για το όλο σύστημα σήμανσης και παραλαβής φαρμάκων κατόπιν προηγούμενης διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα