Στο λιμάνι του Μαρμαρά το πρώτο πλοίο-γεωτρύπανο των Τούρκων

Απρόσκοπτα συνεχίζει το τρυπάνι της ΕΝΙ, Saipem 12.000, την ερευνητική του γεώτρηση στο στόχο ''Καλυψώ'', του τεμαχίου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. H γεώτρηση αναμένεται να φθάσει τις 12 χιλιάδες πόδια και να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς παρά τις τουρκικές απειλές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οι

Τούρκοι σήμερα επιφύλαξαν στο λιμάνι του Μαρμαρά θερμή υποδοχή, στο πρώτο τους πλοίο- γεωτρύπανο, υπο την ονομασία DeepSea Metro 2.

''Μετά από μια γρήγορη προπαρασκευαστική διαδικασία, με την αποβάθρα ελλιμενισμού ελπίζουμε ότι το πλοίο θα ξεκινήσει να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο τους ερχόμενους μήνες. Εύχομαι καλή επιτυχία σε φίλους. Είναι εύκολο να ολοκληρώσουμε το έργο μας το συντομότερο δυνατό και κάναμε διαβουλεύσεις για να γίνουν γεωτρήσεις στη Μεσόγειο'' ανέφερε ο τούρκος Υπ.Ενέργειας, Μεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter...''Ιδού, είναι το καμάρι μας, το πρώτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα, με το καινούργιο όνομα και τη σημαία της Ημισελήνου, θα το στείλουμε στη Μεσόγειο «Vira Bismillah» ανέφερε.

Η φράση, Vira Bismillah, προκαλεί αρκετά ερωτήματα, αφού έχει πολλαπλά νοήματα. Όχι τόσο η λέξη βίρα ως ναυτικός όρος που αφορά τη διαδικασία απόπλου ή έπαρσης σημαίας, όσο για τη λέξη Bismillah, που στα αραβικά σημαίνει «Στο όνομα του Θεού» και είναι η αρχική φράση στο Κοράνι. Το Bismillah έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί ως ιαχή πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα