Στο κόκκινο η αντιπαράθεση ενόψει Brexit

Η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει τον πληθυσμό της χώρας έως και κατά 5,23 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030, θέτοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS υπό αφόρητη πίεση ισχυρίστηκε με ομιλία του ο εκ των επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave υπέρ του Brexit Μάικλ Γκόουβ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Κάμερον είπε ότι η πρόβλεψη αυτή είναι καλά θεμελιωμένη, προτρέποντας τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα

της 23ης Ιουνίου για να ενδυναμώσουν το NHS.

Ο κ. Γκόουβ υποστήριξε επίσης ότι ο λεγόμενος Εθνικός Μισθός Διαβίωσης, δηλαδή ο ελάχιστος μισθός που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση Κάμερον με σκοπό την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης για τους εργαζόμενους, αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα προσέλκυσης μεταναστών.

Τα μέλη της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ χαρακτήρισαν την πρόβλεψη του Μάικλ Γκόουβ «εξωφρενική», καθώς βασίζεται στην υπόθεση ότι πέντε νέα μέλη θα ενταχθούν στην ΕΕ έως το 2020, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κάμερον έχει πει πως η ένταξη της Τουρκίας «δε βρίσκεται κατ’ ελάχιστον στα χαρτιά για τις επόμενες δεκαετίες».

Η δήλωση Γκόουβ έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων από την Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που δείχνουν ότι πλέον στη Βρετανία εργάζονται 2,2 εκατομμύρια πολίτες από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών, 974.000, προέρχονται από χώρες-μέλη του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως την Πολωνία. Σε ύψος ρεκόρ (232.000) είναι οι εργαζόμενοι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τις τελευταίες χώρες για τις οποίες ήρθησαν οι περιορισμοί στη μετακίνηση πολιτών.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στον αριθμό των κοινοτικών εργαζομένων προήλθε από τα 14 παλαιότερα μέλη της Ένωσης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία του ευρωπαϊκού νότου με τα οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στη Βρετανία από αυτές τις 14 χώρες αυξήθηκαν κατά 177.000 ή 22%.

Ο Μάικλ Γκόουβ απέρριψε εξάλλου την έκκληση 250 καλλιτεχνών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Μεγάλα ονόματα της βρετανικής καλλιτεχνικής σκηνής, όπως οι ηθοποιοί Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζουν Λω, Μπιλ Νάι, οι σκηνοθέτες Ντάνι Μπόιλ, Ρίτσαρντ Κέρτις, Μάικ Λι και ο συγγραφέας Τζον Λε Καρέ υπέγραψαν επιστολή υπέρ της παραμονής που δημοσιεύθηκε στον Guardian.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις διασημότητες, αλλά να ακούν τα δεδομένα», σχολίασε ο κ. Γκόουβ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα