Βρετανία:Ραγδαίες εξελίξεις-Δεύτερη παραίτηση Υπουργού λόγω Brexit

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραμένουν οι δυσκολίες για τη Μέι, παρά το πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου.

Στις 25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., η οποία θα κληθεί να επικυρώσει το προσχέδιο συμφωνίας για την εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαιρέτισε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών

και τη συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου για τους βασικούς όρους ενός «συντεταγμένου» και «οργανωμένου» Brexit.

If nothing extraordinary happens, we will hold a #EUCO to finalise and formalise the #Brexit agreement on Sunday 25 November at 9h30.

My press statement this morning with @MichelBarnier: https://t.co/bjFQA9omHb pic.twitter.com/FtIsc7odHL

— Donald Tusk (@eucopresident) November 15, 2018

«Παρότι είμαι πολύ λυπημένος που αποχωρείτε, θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου αυτός ο αποχαιρετισμός να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνος, τόσο για εσάς όσο και για εμάς» δήλωσε σήμερα το πρωί, απευθυνόμενος προς τους Βρετανούς.

Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριαμσό του στο Twitter.

Παραιτήθηκε επίσης, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο αρμόδιος Υπουργός για το Brexit, Dominic Raab.

«Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας σίγουρα θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit της Τερέζα Μέι», δήλωσε στο BBC βουλευτής του κόμματος.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι νιώθουν προδομένοι αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά για το πώς θα ψηφίσει στη Βουλή ο επικεφαλής του κόμματος.

With much sadness and regret I have submitted my letter of resignation as a Northern Ireland Minister to the Prime Minister. A copy of my letter is attached.
It has been a joy and privilege to serve in the Northern Ireland Office and I will always cherish the fondest memories. pic.twitter.com/SN8j4OwhYD

— Shailesh Vara MP (@ShaileshVara) November 15, 2018

Να θυμίσουμε ότι στη Βρετανία μετά από δραματικό παρασκήνιο και μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε τη συλλογική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει το κείμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ε.Ε. και το περίγραμμα της πολιτικής διακήρυξης για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης.

Η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία, υποστήριξε, στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Πιστεύω με το μυαλό και την καρδιά ότι είναι η καλύτερη απόφαση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για καθοριστικό βήμα, που θα επιτρέψει την οριστικοποίηση της συμφωνίας, με ψηφοφορία και στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία αναμένεται γύρω στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά για την ώρα η κα Μέι δε μοιάζει να εξασφαλίζει πλειοψηφία.

Πληροφορίες του Sky News κάνουν λόγο για «μεγάλη διάσπαση» του κυβερνητικού σχήματος, καθώς 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο προωθούμενο deal. «Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ανέφερε στο Twitter η πολιτική συντάκτρια του Sky News, Μπεθ Ρίγκμπι. Τη συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαίωσε εν μέρει και ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης. «Η πρωθυπουργός χρησιμοποίησε παθιασμένα τη λέξη για ένα λόγο, και ξεκάθαρα υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters.

Την ίδια ώρα, πάντως, διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, κανένας υπουργός δεν έφθασε στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι αναμένεται να μιλήσει σήμερα στο Βρετανικό κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο, που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit.

Είναι ενθαρρυντικό, που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία, που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτή η συμφωνία, τονίζεται, είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, με την οποία του αναφέρει επίσημα ότι μετά την αποδοχή από το Ηνωμένο Βασίλειο της συμφωνίας αποχώρησης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του άρθρου 50 μπορεί να αποφανθεί ότι "έχει επιτευχθεί αποτελεσματική πρόοδος" στις συνομιλίες για το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα