Στο «κάδρο» η τοπική αυτοδιοίκηση-Ετοιμάζονται για την μεταρρύθμιση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που φιλοδοξεί να υλοποιήσει την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες επί της ουσίας με την Ένωση Δήμων και σημειώνουν στο Σίγμα ότι: "Γίνονται κάποιες αλλαγές και  ενδέχεται να γίνει ακόμη μια συνάντηση με την Ένωση Δήμων.  Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία". 

Η Ένωση Δήμων αναμένει την τελική θέση της κυβέρνησης στο θέμα των εξουσιών.

«Γιατί στην Ευρώπη ένας πολίτης για να πάει

στο Κεντρικό Κράτος πάει το ελάχιστον 2 - 3 φορές στην ζωή του. Στην Κύπρο πάει συνέχεια στο κεντρικό κράτος. Ένα άλλο θέμα είναι η διοικητική αυτονομία διότι όταν ονομάζεσαι τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είσαι μια τοπική κυβέρνηση. -- Για να εφαρμοστούν όλα αυτά που θέλουμε πρέπει να υπάρχει μια μάζα πληθυσμού. Δεν μπορείς να έχεις όλες αυτές τις εξουσίες και να είσαι ένας Δήμος πχ των 1000 ή των 1.200 ατόμων», ανέφερε ο κ. Βύρας.

 Στο οικονομικό σκέλος, κατά τον Ανδρέα Βύρα, υπάρχει ικανοποίηση.

«Στο οικονομικό κομμάτι στην τελευταία συνάντησή μας υπήρχε μια πολύ θετική εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών, που οφείλω να την αναφέρω. Όπως όλα τα έσοδα από τις άδειες κυκλοφορίας μεταφερθούν στους Δήμους, που είναι μια σημαντική αύξηση στην κρατική χορηγία. Είναι μια αύξηση 40% περίπου, που μας ικανοποιεί ως πρώτο βήμα», σημείωσε. 

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Δήμων λέγει ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, ο οποίος προσθέτει όμως και ένα αλλά στο σχόλιό του.

«Δυστυχώς, όμως, ενώ η ουσία της μεταρρύθμισης είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, από κάποιους επιδεικνύεται πολλή σπουδή στο θέμα της μείωσης των Δήμων», είπε. 

Αυτό, κατά τον Μιχάλη Παυλίδη, δημιουργεί στρεβλώσεις.

«Όπως, πχ, η μετατροπή βιώσιμων και νοικοκυρεμένων Δήμων σε διαμερίσματα και η διατήρηση 300 και πλέον κοινοτήτων υπό κρατική κηδεμονία και χωρίς εξουσίες», ανέφερε. 

Η μεγάλη διαφορά, που έχει αναδειχθεί στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, ήταν κατά πόσο θα πρέπει να γίνουν ή όχι δημοψηφίσματα για τις συνενώσεις Δήμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα