Στο φως ο θαμμένος πύργος με νεκροκεφαλές των Αζτέκων από ανθρωποθυσίες (ΦΩΤΟ)

Οι Αζτέκοι θυσίαζαν συνήθως ανθρώπους για να κατευνάσουν τους θεούς τους. Έδειχναν τα κεφάλια των νεκρών τους σε τεράστια, κυλινδρικά ράφια που ονομάζονταν tzompantli, τα οποία κατασκεύαζαν χρησιμοποιώντας σειρές κρανίων που είχαν κονιαστεί. Οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν αυτούς τους πύργους για να αναδείξουν τη δύναμη της αυτοκρατορίας τους σε εχθρούς και εισβολείς.

Την περασμένη εβδομάδα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH) ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα τμήμα ενός τέτοιου πύργου κάτω από τα ερείπια του τέμπλου της Πόλης του Μεξικού. Περιείχε

119 κρανία από άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά αυτόν τον πύργο, που ονομάζεται Huei Tzompantli, πριν από πέντε χρόνια. Τα κρανία χρονολογούνται πάνω από 500 χρόνια. Το νέο τμήμα που βρήκαν φέρνει το συνολικό αριθμό κρανίων του πύργου σε 484, ανέφερε το INAH σε δήλωση.

Κρανίο από το Μουσείου της Πολης του Μεξικού 

Η νέα σειρά κρανίων ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο, θαμμένη 10 μέτρα κάτω από τους δρόμους της πρωτεύουσας του Μεξικού. (Η Πόλη του Μεξικού χτίστηκε στην κορυφή της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, Mexico-Tenochtitlán.)

"Το Huei Tzompantli είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών στη χώρα μας", ανέφερε σε δήλωση ο Alejandra Frausto Guerrero, υπουργός Πολιτισμού της Πόλης του Μεξικού. "Είναι μια σημαντική απόδειξη για τη δύναμη και το μεγαλείο που επιτεύχθηκε από το Μεξικό-Tenochtitlán."

Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι το Huei Tzompantli χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ 1486 και 1502. Πιθανότατα  βρισκόταν πάνω σε έναν ναό αφιερωμένο στον Huitzilopochtl, τον Αζτέκο θεό του πολέμου και την ανθρώπινη θυσία.

Όλα τα κρανία στα τείχη του πύργου βλέπουν προς τα μέσα, προς το κοίλο κέντρο. Σύμφωνα με το Associated Press, οι Αζτέκοι μπορεί να έχουν αφήσει τη σάρκα στα κεφάλια να σαπίσει πριν αφαιρεθούν οι σειρές των κρανίων για να παγιώσουν τον πύργο στη θέση τους.

Οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν το νέο τμήμα του πύργου ανέμεναν ότι τα κρανία θα  προέρχονταν από άνδρες πολεμιστές. Ωστόσο, βρέθηκαν προ εκπλήξεως  όταν βρήκαν κρανία που ανήκαν σε γυναίκες και τουλάχιστον τρία παιδιά στο μείγμα.

"Αν και δεν μπορούμε να πούμε πόσα από αυτά τα άτομα ήταν πολεμιστές, ίσως μερικοί ήταν αιχμάλωτοι που προορίζονταν για τελετές θυσίας", ανέφερε ο Ραούλ Μπαράρα Ροντρίγκες, επικεφαλής του προγράμματος Urban Archeology της INAH.

Αυτοί που θυσιάστηκαν αιχμάλωτοι πιθανότατα "μετατράπηκαν σε δώρα για τους θεούς ή ακόμη και προσωποποίηση των ίδιων των θεών", πρόσθεσε.

Οι πύργοι κρανίων ήταν σημάδι εκδήλωσης εξουσίας στην αυτοκρατορία των Αζτέκων.

Σύμφωνα με τον Barrera, οι Αζτέκοι έχτισαν  αυτούς τους πύργους έτσι ώστε να αποδείξουν τη δύναμη της αυτοκρατορίας τους στους εχθρούς. Οι κρατούμενοι πολέμου θυσιάστηκαν στους Αζτέκους θεούς και εμφανίστηκαν σε αυτούς τους πύργους.

Οι Αζτέκοι ασκούσαν αυτές τις τελετουργικές δολοφονίες επειδή πίστευαν ότι οι θυσίες κρατούσαν τους θεούς τους ζωντανούς και διασφάλισαν ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρίζει, σύμφωνα με την INAH. Τέτοιες θυσίες, που ονομάζονται nextlahualtin (η οποία μεταφράζεται σε "πληρωμή χρεών"), θεωρήθηκαν ως τρόπος για να τύχουν θείας εύνοιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα