Έρευνα: Ποιους κινδύνους κρύβουν οι ξυλόσομπες- Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν

Οι ξυλόσομπες τριπλασιάζουν το επίπεδο των βλαβερών ουσιών εντός των σπιτιών και πρέπει να πωλούνται με προειδοποίηση για την υγεία, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι επίσης συμβουλεύουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ηλικιωμένους ή παιδιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, τα μικροσκοπικά σωματίδια αιωρούνται μέσα στο δωμάτιο όταν κάποιος ανοίγει την ξυλόσομπα για να προσθέσει άλλα ξύλα. Επιπρόσθετα, τα άτομα που βάζουν τα ξύλα μέσα στην ξυλόσομπα δύο ή περισσότερες φορές μέσα σε ένα απόγευμα, τότε εκτίθενται στη μόλυνση

από δύο μέχρι τέσσερις φορές περισσότερο.

Τα σωματίδια αυτά μπορούν να περάσουν μέσα στους πνεύμονες και στο σώματα και έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στην υγεία, ιδίως σε νεότερους και ηλικιωμένους.

Η έρευνα διεξήχθη σε 19 σπίτια στο Σέφιλντ κατά τη διάρκεια ενός μήνα στις αρχές του 2020. Οι ξυλόσομπες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν όλες μοντέλα που πιστοποιήθηκαν από την βρετανική κυβέρνηση ως «συσκευές απαλλαγμένος από τον καπνό», που σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο καπνό. Όμως αυτή η σήμανση αφορά μόνον την εξωτερική ρύπανση.

«Τα ευρήματά μας προκαλούν ανησυχία», δήλωσε ο Rohit Chakraborty, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Συνιστάται σε όσους ζουν με άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι ή ευάλωτες ομάδες, να αποφεύγουν τη χρήση ξυλόσομπας. Εάν οι άνθρωποι θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν, συνιστούμε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που η σόμπα είναι ανοιχτή».

Οι ξυλόσομπες προκαλούν λιγότερη ρύπανση στο εσωτερικό από τις ανοιχτές φωτιές. «Αλλά κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα, μετατρέπεται τη σόμπα σε τζάκι και σωματίδια πλημμυρίζουν το σπίτι», είπε.

Μερικοί άνθρωποι βασίζονται σε ξυλόσομπες για θέρμανση και ο ειδικός δεν ζήτησε απαγόρευση. «Πρέπει να αφήσουμε στους ανθρώπους να αποφασίσουν, αλλά τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει και, φυσικά, να μην το χρησιμοποιήσουν αν δεν το χρειαστεί».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Atmosphere, ανέλυσε δεδομένα από όργανα παρακολούθησης της ρύπανσης στα σπίτια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ξυλόσομπες ανάβονταν συνήθως για περίπου τέσσερις ώρες κάθε φορά, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το επίπεδο των επιβλαβών σωματιδίων στα σπίτια ήταν τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι όταν δεν χρησιμοποιούσαν σόμπες.

Διαβάστε επίσης:

Μετάδοση του ιού στο σπίτι: Γιατί κάποιος μπορεί να μην μολυνθεί

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Παγκόσμιος συναγερμός

Keywords
Τυχαία Θέματα