Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Η Κίνηση Υπεράσπισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου κατέθεσε σήμερα στην Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σουηδή Ευρωβουλευτή, Σεσίλια Γουίκστομ, αναφορά προς εξέταση, με την οποία ζητείται παρέμβαση για τη διάσωση του Παγκυπρίου Γυμνασίου και ειδικά της αρχιτεκτονικής του, ως μνημείου πολιτισμού και κουλτούρας για τους Έλληνες της Κύπρου και όλου του κόσμου αλλά και ως μνημείο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι αναφορείς καταγράφουν την ιστορική και πολιτιστική δράση και σημασία του Παγκυπρίου Γυμνασίου και το μοναδικό αρχιτεκτονικό του κάλλος, το οποίο απειλείται από αποφάσεις λειτουργών της Κυπριακής Πολιτείας, στο πλαίσιο ανέγερσης πρόσθετων κτηρίων και αλλαγών του χώρου.

Οι αναφορείς κατέθεσαν εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες είχαν εισηγηθεί προς τις αρμόδιες τεχνοκρατικές επιτροπές του κράτους, χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη, παρότι επισημαίνονται σε αυτές όλα τα σύγχρονα μέτρα ασφαλείας, είναι χαμηλότερου κόστους και δεν αλλοιώνουν τον αρχιτεκτονικό μνημειακό χαρακτήρα του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Ο φάκελος είναι πλήρης και πέραν των ανωτέρω περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφικό υλικό.

Η αίτηση επιδόθηκε εκ μέρους της Κίνησης, από τον Πρόεδρό της, Αρχιτέκτονα Χάρη Φεραίο και από τον Ταμεία Χρήστο Ζήνωνος, στην παρουσία της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, η οποία αναλαμβάνει δράση ενημέρωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αίτηση ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το πρώτο μέτρο που λαμβάνεται. Θα ακολουθήσουν και άλλα, σε τοπικό Κυπριακό επίπεδο, καθώς και εντός της ΕΕ και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο, ώστε να διασωθεί ο χαρακτήρας του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα