Στο επίκεντρο δίκης Τρ. Κύπρου τα τα ελληνικά ομόλόγα

Η αποτίμηση των νέων ελληνικών ομολόγων και πώς θα επηρέαζε τον στόχο της Τράπεζας Κύπρου για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 1,560 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής αντεξέτασης του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου του συγκροτήματος Ανδρέα Ηλιάδη από την

Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο κ. Ηλιάδης είναι κατηγορούμενος στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, και τον κ. Ηλιάδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Ανδρέας Αρτέμης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.

Κατά την αντεξέταση του κ. Ηλιάδη, που συνεχίστηκε σήμερα για τρίτη ημέρα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ποσό των €1.560 δισ., το οποίο η Τράπεζα έπρεπε να καλύψει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012 θα λειτουργούσε ως «μαξιλάρι» το οποίο θα παρείχε ασφάλεια στην αγορά ότι η τράπεζα διέθετε την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια για την αντιμετώπιση πιθανών αλλαγών στην αξία των ομολόγων.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους €887 εκ. είχαν γίνει αποδεκτά από την ΕΑΤ για σκοπούς κάλυψης του κεφαλαιακού ελλείμματος. Απέρριψε ωστόσο κατηγορηματικά την υποβολή της κα. Ευθυβούλου ότι ο ίδιος είχε πει τόσο στον κ. Χατζημιτσή όσο και στον Κεντρικό Τραπεζίτη, για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012, ότι οι ζημιές που θα επέρχονταν από τα νέα ελληνικά ομόλογα θα έπρεπε να συνυπολογιστούν στην κάλυψη του €1560 δις.

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ο κ. Χατζημιτσής του είχε πει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΤ δεν θα πρέπει να επηρεάσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι και με βάση αυτή τη συζήτηση είχε ενημερώσει, όπως είπε, τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Συγκροτήματος ενόψει των θεμάτων που θα συζητούσαν με τον Κεντρικό Τραπεζίτη. Είπε ότι αυτό το θέμα τέθηκε προς τον Κεντρικό Τραπεζίτη και τον παρακάλεσαν να το διευκρινίσει με την ΕΑΤ.

Η κα. Ευθυβούλου του υπέβαλε ότι «δεν ήταν ιδέα του κ. Χατζημιτσή και σε κανένα στάδιο δεν εκάμετε αυτή τη συζήτηση, όπως εσείς την παρουσιάζετε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, γι΄ αυτό και όταν κατέθετε ο κ. Χατζημιτσής δεν μου είπατε αυτά που λέτε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου».

«Απορρίπτω κατηγορηματικά αυτή τη θέση», ήταν η απάντηση του κ. Ηλιάδη.

«Είναι η θέση μου», ανέφερε η κα. Ευθυβούλου, « ότι οι όροι της άσκησης της ΕΑΤ ήταν ξεκάθαροι και οι ζημιές που προέκυπταν από τα νέα ελληνικά ομόλογα θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην τράπεζα σε σχέση με το στόχο της κάλυψης του ποσού των €1.560 δις».

Του υπέβαλε επίσης ότι το θέμα αυτό το είχαν θέσει στις 13/6/2012 στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας του ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε η Τράπεζα να προχωρούσε σε μείωση της αξίας των νέων ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Ηλιάδης απέρριψε τις υποβολές, ισχυριζόμενος ότι δεν συζητούσαν πώς αυτό το θέμα θα επηρέαζε την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος. Υποστήριξε ακόμη ότι αυτό που τέθηκε προς τον Διοικητή ήταν η θέση των εξωτερικών ελεγκτών, σύμφωνα με την οποία ενδεχομένως να άλλαζε η τιμή των ομολόγων σε περίπτωση που υπήρχε active market.

Σε αυτή την περίπτωση, είπε, ενδεχομένως να χρειαζόταν να γίνει επαναξιολόγηση της αξίας των ομολόγων και να προέκυπταν ζημιές για την τράπεζα. Όμως, συνέχισε, με βάση τους κανόνες της άσκηση της ΕΑΤ εάν προέκυπτε ζημιά από την αλλαγή στην τιμή των ομολόγων δεν θα έπρεπε να επηρεάσει την κεφαλαιακή άσκηση.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε, το είχε καταλάβει «γιατί θυμάμαι που μου είπε ότι ‘οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν’».

Στη γραπτή του δήλωση για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της κύριας εξέτασης του, ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχαν με το Διοικητή της ΚΤΚ και τον κ. Σταυρινάκη στις 18/6/2012 κατά την οποία τους ενημέρωσαν ότι το θέμα της αποτίμησης των νέων ελληνικών ομολόγων συνέχιζε να εκκρεμεί και ότι αναμενόταν η τελική θέση των ελεγκτικών οίκων ως προς το λογιστικό χειρισμό τους.

«Έθεσα ξανά στο Διοικητή και στον κ. Σταυρινάκη το ερώτημα (που είχε τεθεί και στη συνάντηση της 13/6/2012) κατά πόσο η ΕΑΤ, ανεξάρτητα από την απόφαση των ελεγκτών ως προς το λογιστικό χειρισμό τους, θα απαιτούσε όπως μια τέτοια απομείωση επιβαρύνει τα κεφάλαια για σκοπούς της άσκησης. Ο κ. Σταυρινάκης μας είπε ότι θα επικοινωνήσει με την ΕΑΤ για να ξεκαθαρίσει το θέμα, αλλά εξ όσων γνωρίζω ουδέποτε επανήλθε να μας δώσει κάποια απάντηση», είχε αναφέρει στη δήλωση του.

Είχε πει επίσης ότι «εκείνο που ξεκάθαρα τέθηκε από εμένα στις 13/6 και επαναλήφθηκε στις 18/6 ήταν ερώτημα και όχι δήλωση, κατά πόσο σε περίπτωση που η απόφαση των ελεγκτών θα ήταν ότι υπήρχε ενεργός αγορά και κατ΄επέκταση θα υπήρχε ανάγκη λογιστικής αποτίμησης των νέων ελληνικών ομολόγων σε τιμές αγοράς, εάν αυτό θα επηρέαζε και το έλλειμμα για σκοπούς της ΕΑΤ. Τούτο δεδομένου ότι σύμφωνα με τους όρους της άσκησης, το ποσό που αφορούσε τις διακυμάνσεις των κρατικών ομολόγων, είχε ήδη περιληφθεί στο κεφαλαιακό μαξιλάρι. Ο ίδιος ο Διοικητής είχε δηλώσει ότι «οι όροι του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι και ο ίδιος συμφωνούσε για το βάσιμο του ερωτήματος μας, το οποίο και θα χειριζόταν».

Η αντεξέταση του κ. Ηλιάδη θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου. Πέραν των δικασίμων στις 3,7 και 9 Μαρτίου, το Δικαστήριο όρισε σήμερα και δύο νέες δικάσιμους στις 17 και 21 Μαρτίου.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Οι Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Αρτέμης έχουν ήδη ολοκληρώσει την απολογία τους ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα