Στο δρόμο για δημιουργία υποσυστήματος ασφάλειας σε Α.Μεσόγειο

Στις προοπτικές σταδιακής δημιουργίας ενός υποσυστήματος ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται σε ανάλυσή του ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ Συνταγματάρχης ε.α του ισραηλινού Στρατού Eran Lerman.

Ο Ισραηλινός αναλυτής εξηγεί ότι στην παρούσα φάση δεν είμαστε κοντά στη δημιουργία ενός συστήματος συλλογικής ασφάλειας όλων των παράκτιων κρατών της Μεσογείου και των δύο μη μεσογειακών γειτόνων τους, της Μαυριτανίας και της Ιορδανίας. «Αυτό μπορεί να είναι ένα μακρινό όραμα. Και όμως βλέπουμε ότι συνθέτουν δομικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

για την οικοδόμηση ενός υποπεριφερειακού καθεστώτος ασφαλείας.

O Lerman αναφέρθηκε και στις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδα και Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν δύο τριμερείς γραμματείες στη Λευκωσία, που θα οδηγούν προς αυτό το περιφερειακό όραμα..

«Νωρίτερα φέτος, πρότεινα να ακολουθήσουμε το δρόμο που πρέπει να επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο 3 plus 3, το οποίο διαμορφώθηκε μετά το πλαίσιο 5 plus 5 στη δυτική Μεσόγειο (που περιλαμβάνει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και τη Μαυριτανία , Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία και Λιβύη). Στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου (3 και 3), αυτό θα αφορούσε την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία», είπε.

«Ένα σημείο πρέπει να είναι σαφές: Αυτό πρέπει να είναι μια ένωση ομοϊδεάτων ανθρώπων. Αλλά αυτό δεν κλείνει την πόρτα για χώρες που δεν έχουν το ίδιο μυαλό τώρα (όπως η Τουρκία), αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τη στάση τους. Αυτό δεν είναι ένας κλειστό κλαμπ, αλλά βασίζεται σε κοινές αξίες, και η πόρτα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή», επισημαίνει.

Καταλήγοντας στην ανάλυσή του αναφέρει πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα ​​από τις σχέσεις G-to-G (Κυβέρνηση με Κυβέρνηση) και M-to-M (Στρατιωτικές και Στρατιωτικές). Χρειαζόμαστε σχέσεις P-to-P (σχέσεις μεταξύ ανθρώπων) και D έως D (διάλογος) και TT με TT - think tank για να σκεφτούμε και τις σχέσεις των μεταξύ των δεξαμενών σκέψης επίθσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα