ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι παγίδες για Τουρκία με απόσυρση ΗΠΑ από Συρία

Στις ενδεχόμενες επιπτώσεις αλλά και τους κινδύνους που θα δημιουργήσει για την Τουρκία η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία αναφέρεται άρθρο της Washinghton Post. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «πολλές πιθανές παγίδες» που θα μπορούσαν να διακυβεύσουν τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στη Συρία και να υπονομεύσουν την νέα πολιτική της Αμερικής για τη Μέση Ανατολή.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνουν

τις ερχόμενες εβδομάδες οι Κουρδικές δυνάμεις YPG της Συρίας που ελέγχουν επί του παρόντος την ανατολική Συρία - και που θα προτιμούσαν να δουν οποιαδήποτε άλλη δύναμη πλην της Τουρκίας να αντικαθιστά τα αμερικανικά στρατεύματα.

Η ισλαμική Κυβέρνηση κ. Ερντογάν συνεχίζει να στέλνει περισσότερα στρατεύματα και άρματα μάχης στα σύνορά με τη Συρία κατά μήκος των περιοχών που έχουν κυριαρχήσει οι Κούρδοι τις τελευταίες ημέρες.

«Η αμερικανική απόσυρση δεν ανοίγει αυτόματα τον δρόμο για τουρκική εισβολή στο κουρδικό θύλακα της Συρίας», προειδοποίησε ο Ertugrul Kurkcu, πρώην Τούρκος βουλευτής και επίτιμος πρόεδρος του HDP, το φιλοκουρδικό κόμμα στο κοινοβούλιο της Τουρκίας. Μετά από την απόφαση Τραμπ (για απόσυρση) η Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς της Συρίας έχουν γίνει "οι νέοι συνομιλητές για τους Κούρδους να διαπραγματευτούν το μέλλον τους και τη Συρία", δήλωσε, αφού οι Κούρδοι επιδιώκουν «να προστατεύσουν τα πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντά τους στα ανατολικά του Ευφράτη».

«Η αμερικανική απόσυρση εξαλείφει το πιο οδυνηρό αγκάθι στις διμερείς σχέσεις (Τουρκίας-ΗΠΑ) που είναι η αμερικανική υποστήριξη για το YPG ", δήλωσε στην Washington Post ο Sinan Ulgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και επικεφαλής του think tank Edam στην Κωνσταντινούπολη. «Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις και θα εξουδετερώσει την επικρατούσα αντι- Αμερικανική ρητορική στην Τουρκία

Σε μια άλλη ίσως ακούσια συνέπεια, συνεχίζει το δημοσίευμα η προγραμματισμένη απόσυρση θα μπορούσε επίσης να ανατρέψει την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, η οποία ξεκίνησε, εν μέρει, ως αντίδραση της Άγκυρας στις ψυχρές σχέσεις με τις ΗΠΑ από τη διοίκηση του Ομπάμα και μέχρι πρόσφατα τον Τραμπ.

«Η συνεργασία της Τουρκίας με το Ιράν και τη Ρωσία είναι θέμα ευκολίας», δήλωσε ο Yaşar Yakış, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του κ. Ερντογάν. "Και τα συμφέροντά τους στη Συρία επικαλύπτονται μόνο περιστασιακά."

Από την άλλοι η Μόσχα φαίνεται να ετοιμάζεται να «βάλει πάγο» στις φιλοδοξίες της Άγκυρας. Οι Ρώσοι διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν κάποια συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας υπό το πρόσχημα της συνέχισης του πολέμου κατά του ISIS. «Οι περιοχές της ανατολικής Συρίας πρέπει να παραδοθούν στη συριακή κυβέρνηση, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα. ‘Οσον αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων είπε ότι «αν πραγματικά υλοποιηθεί, θα είναι θετική εξέλιξη, που θα βοηθήσει στην ειρήνευση στην περιοχή».

Ο Ερντογάν θα στείλει το Σάββατο τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν , τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν στη Μόσχα για να συζητήσουν το θέμα της συρίας μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ ένας ισραηλινός αξιωματούχος ανέλαβε την Τετάρτη την ευθύνη του Ισραήλ για εναέρια αεροπορικά ατυχήματα στη Συρία, λέγοντας ότι οι αεροπορικές δυνάμεις είχαν πληγεί από μια σειρά στόχων που αφορούσαν μεταφορές όπλων από το Ιράν προς την Χεζμπολάχ. Η Ρωσία είχε επικρίνει την αεροπορική επιδρομή, λέγοντας ότι έθετε σε κίνδυνο τις πολιτικές πτήσεις. Τα σχόλια υπογράμμισαν τις όλο και πιο έντονες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, οι οποίες έχουν στραγγαλιστεί από την υποβάθμιση του ρωσικού αεροσκάφους από τις δυνάμεις της Συρίας σε μια άλλη ισραηλινή επιδρομή.

Keywords
Τυχαία Θέματα