Σκληρή λιτότητα έρχεται για τους Δήμους της Κύπρου

Σοβαρό πρόβλημα στα ταμεία τους αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από τους 39 Δήμους της Κύπρου, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- θα είναι το πρώτο σκληρό αγκάθι στην πορεία των νέων δημάρχων που θα εκλεγούν από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Οι νέοι δήμαρχοι και τα νέα δημοτικά συμβούλια θα έρθουν προ τετελεσμένων γεγονότων, τα οποία θα διαμορφώσουν την πορεία ολόκληρης

της θητείας τους, αλλά και τη μοίρα των Δήμων, καθώς τα δεδομένα που θα αντιμετωπίσουν άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους, όπως όλα δείχνουν, δεν επιδέχονται δεύτερης ανάγνωσης.

Το πρόβλημα με τη ρευστότητα των Δήμων θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε η κρατική χορηγία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει μέχρι και το 40% των εσόδων και στην ουσία κρατάει στον «αναπνευστήρα» πολλούς από αυτούς, δίνοντάς τους πίστωση χρόνου για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, εκείνο που παρατηρείται, είναι συστηματική καθυστέρηση κατάθεσης των οικονομικών καταστάσεων των Δήμων στους αρμόδιους φορείς του κράτους, γεγονός που επισύρει μέχρι και ποινικές ευθύνες για τα Δημοτικά Συμβούλια που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο.

«Μνημόνιο» για να γλιτώσετε τη χρεοκοπία

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με τη λειτουργία των Δήμων, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες και υποχρεώσεις τους. Δεδομένης, δε, της μείωσης στις χορηγίες που προωθεί το κράτος, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, με τους νέους δημάρχους να αναμένεται να βρεθούν ενώπιον σοβαρών προβλημάτων και προκλήσεων.

Η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της οικονομικής κατάρρευσης των Δήμων, είναι η προετοιμασία από πλευράς τους ενός προγράμματος «μέτρων οικονομικής περισυλλογής», προκειμένου να ελέγξουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.

Εν πολλοίς, σημαίνει ότι οι Δήμοι θα πρέπει να μπουν σε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα λιτότητας και περικοπής δαπανών και ταυτόχρονης αύξησης εσόδων, προκειμένου να μπορέσουν να ισορροπήσουν την κάκιστη κατάσταση που παρουσιάζουν.

Επιπλέον, ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται στους προβληματικούς Δήμους να ασκήσουν με πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και οικονομικό τρόπο τις εξουσίες που τους παρέχει η σχετική νομοθεσία για την είσπραξη καθυστερήσεων φορολογιών, τελών και δικαιωμάτων και την επιβολή και είσπραξη όλων των τελών και δικαιωμάτων.

Ποινικές ευθύνες για καθυστέρηση οικονομικών καταστάσεων

Πρόβλημα εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής και στο θέμα της κατάθεσης των οικονομικών καταστάσεων, εντός τετράμηνου μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, όπως προβλέπει ο νόμος.

Όπως αναφέρεται, οι Δήμοι Στροβόλου, Λατσιών, Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Ύψωνα, Δρομολαξιάς-Μενεού, Κερύνειας, Μόρφου, Λύσης και Ακανθούς, δεν είχαν υποβάλει, μέχρι την ετοιμασία Έκθεσης, για έλεγχο, τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31.12.2015, όπως είχαν υποχρέωση, ενώ οι Δήμοι Λατσιών, Ύψωνα, Δρομολαξιάς-Μενεού και Λιβαδιών δεν είχαν υποβάλει για έλεγχο τις οικονομικές καταστάσεις για τα έτη που έληξαν στις 31.12.2014.

Όσον αφορά στους Δήμους Λεμεσού, Λάρνακας, Αγλαντζιάς, Τσερίου, Κάτω Πολεμιδιών, Λιβαδιών, Γεροσκήπου και Αμμοχώστου, υπέβαλαν τις οικονομικές τους καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31.12.2015 καθυστερημένα, δηλαδή μετά τις 30.4.2016.

Έτσι, ο Γενικός Ελεγκτής και σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ποινική ευθύνη για τη μη ετοιμασία τελικών λογαριασμών. «Σε περίπτωση δε που παραβιάζουν οποιαδήποτε διάταξη Νόμου που θέτει σε αυτά υποχρεώσεις τις οποίες δεν τηρούν, τότε θα πρέπει να καταγγέλλονται αμέσως στην Αστυνομία», αναφέρει.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα