Στο Αμβούργο θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα ψηφιακής ιατρικής

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών και οι σχετικές ψηφιακές εφαρμογές αναμένεται να τεθούν σε δοκιμαστική εφαρμογή στα μέσα του μήνα στο Αμβούργο, ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο του 2024.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία για την Ψηφιακή Ιατρική (Gematik) που υλοποιεί το σχέδιο, το Αμβούργο και

οι γύρω αγροτικές περιοχές θα χρησιμεύσουν ως πρότυπο - «πυρήνας της ψηφιοποίησης στον τομέα της υγείας». Για τον σκοπό αυτό το έργο έχει ανατεθεί στην τοπική κοινοπραξία AerzteNetz Hamburg, δίκτυο στο οποίο συγκεντρώνονται ιατρεία, κλινικές και άλλα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, εταιρίες ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμού και ασφαλιστικές εταιρίες.

«Με την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής, οι κάτοικοι του Αμβούργου θα απολαμβάνουν χειροπιαστή ευρεία ψηφιοποίηση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η αρμόδια Γερουσιαστής της χανσεατικής πόλης για θέματα Υγείας Μέλανι Σλοτσχάουερ. Όπως εξήγησε, με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών (ePa), αποτελέσματα εξετάσεων και φαρμακευτική αγωγή θα συγκεντρώνονται και θα διατίθενται ψηφιακά σε ιατρεία ή νοσοκομεία γρήγορα και εύκολα, ενώ δεν θα υπάρχει η αναμονή που συνεπάγεται μέχρι σήμερα η ταχυδρομική αποστολή τους. Οι ιατρικές πληροφορίες θα ανταλλάσσονται στο εξής ψηφιακά, με ασφάλεια και απευθείας, διαβεβαίωσε.

Ενόψει της εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος, διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών, σχετικά π.χ. με το πώς μπορούν να υποβάλουν αίτημα δημιουργίας του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς ή πώς μπορούν να εκτελέσουν μια συνταγή μέσω εφαρμογής ή κάρτας υγείας. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ιατρών.

Σε δεύτερη φάση, τον Οκτώβριο, αναμένεται να δοκιμαστεί και το σύστημα ΤΙΜ, το οποίο θα διευκολύνει την απευθείας επικοινωνία των ασθενών με τον ιατρό τους.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα πράγματα ξεκινούν ήδη για την πρώτη περιοχή. Ο στόχος μας είναι να ζήσουμε την ψηφιακή ιατρική, με εφαρμογές που θα προσφέρουν πραγματική προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gematik, Μάρκους Λάικ-Ντίκεν. Μετά το Αμβούργο, το σύστημα θα δοκιμαστεί στη Φρανκονία της Βαυαρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα