Στις 26 Ιανουαρίου η επιλογή Κύπριου δικαστή στο ΕΔΑΔ

Στις 26 Ιανουαρίου, θα επιλέξει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον νέο Κύπριο δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Οι υποψήφιοι για τη θέση είναι οι Έλενα Εφραίμ, Κωστάκης Παρασκευά και Γεώργιος Σεργίδης, με τον επικρατέστερο να αντικαθιστά τον νυν Κύπριο δικαστή Γιώργο Νικολάου, που διατηρεί τη θέση από τον Φεβρουάριο του 2008.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν στο Στρασβούργο, όπου εμφανίζονται ενώπιον των σχετικών οργάνων για συνεντεύξεις.

Όπως

δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος οι τρεις υποψήφιοι προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ πλέον «επαφίεται στα αρμόδια σώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιλέξει τον καλύτερο από τους τρεις».

Σύμφωνα εξάλλου με την προκαταρκτική ατζέντα, η επιλογή θα γίνει κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της χειμερινής Συνόδου της ΚΣΣΕ, που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο μεταξύ 25 και 29 Ιανουαρίου.

Για την επιλογή σε εθνικό επίπεδο συστάθηκε εξάλλου συμβουλευτική επιτροπή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Επίτροπος Διοικήσεως, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Η επιλογή έγινε με βάση την αξιολόγηση όλων των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν και μέσω συνεντεύξεων.

Τα ονόματα των τριών υποψηφίων γνωστοποιήθηκαν από την κυπριακή Κυβέρνηση στον Γενικό Γραμματέα της ΚΣΣΕ Wojciech Sawicki, με επιστολή που απέστειλε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) Θεοδώρα Κωνσταντινίδου.

Σύμφωνα με τα συνημμένα βιογραφικά, οι υποψήφιοι είναι η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Έλενα Εφραίμ, ο Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου Γεώργιος Σεργίδης και ο λέκτορας του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του ΣτΕ Κωστάκης Παρασκευά.

Η θητεία του απερχόμενου Κύπριου δικαστή έχει λήξει τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει ανανεωθεί έως ότου συμπληρωθεί η διαδικασία επιλογής του νέου δικαστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα