Στηρίζει τις συνομιλίες το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Κύπρου

Την ώρα που στη Γενεύη οι δύο ηγέτες ξεκινούσαν τις συνομιλίες για το Κυπριακό, στη Λευκωσία, το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Κύπρου (ΠΦΚ) έστελνε μηνύματα υποστήριξης για θετική έκβαση της διαδικασίας.

Μέσα από την κοινή διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα τη Δευτέρα, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΦΚ ζητούν παράλληλα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, μέσα από ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής ασφάλισης.

Η κοινή διακήρυξη των 18 ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων που απαρτίζουν το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, εγκρίθηκε

από την ολομέλειά του, κατά τη σύνοδο του ΠΦΚ που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη. Το τελικό κείμενο της διακήρυξης ανέγνωσαν μετά το πέρας της συνόδου ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας στα ελληνικά και ο Πρόεδρος της Türk Sen Αρσλάν Μπιτσιακλί στα τουρκικά.

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη, «το ΠΦΚ είναι διαχρονικά δεσμευμένο στον αγώνα για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης και την επανένωση της κοινής μας πατρίδας μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Οι οργανώσεις-μέλη του ΠΦΚ εκφράζουν παράλληλα τη στήριξή τους στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, καλώντας τους δύο ηγέτες «όπως εργαστούν με καλή θέληση και προσήλωση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και επιτυχής κατάληξη».

Σημειώνουν επίσης ότι «με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζονται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας ενιαίας οικονομίας και αγοράς εργασίας, που θα έχει στο επίκεντρό της την ενίσχυση της ευημερίας όλων των Κυπρίων και την εγγύηση της κοινωνικά δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου».

Σύμφωνα με τις ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΠΦΚ, η λύση θα πρέπει να εμπεριέχει μια σειρά από αρχές, κατοχυρώνοντας την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των εργασιακών σχέσεων και να ρυθμίζει με επάρκεια την αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΠΦΚ ζητούν εφαρμογή ενιαίου συστήματος εργασιακών σχέσεων και απασχόλησης, ενιαίο σχέδιο κοινωνικής ασφάλισης και ενιαίο σύστημα καθορισμού μισθών και απολαβών.

Επίσης, ζητούν πλήρη σεβασμό του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, του συνεταιρίζεσθαι και της επιλογής απασχόλησης σε οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου. Ακόμη, τίθεται το θέμα της πλήρους απαγόρευσης των διακρίσεων στην απασχόληση και στις απολαβές λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τέλος, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΦΚ ζητούν την εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση περιβάλλοντος ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού.

«Το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ και οι οργανώσεις-μέλη του είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τους δύο ηγέτες και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες για να βοηθήσουν και να συμβάλουν με όλους τους δυνατούς τρόπους ούτως ώστε να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια» για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, καταλήγει η κοινή διακήρυξη.

Κατά την έναρξη της συνόδου του ΠΦΚ τοποθετήθηκαν οι ηγεσίες των συντεχνιών που απαρτίζουν τη μόνιμη Επιτροπή του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, αλλά και εκπρόσωποι των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο ΓΓ ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε ότι με αφορμή την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη αποφασίσαμε να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στήριξης στους ηγέτες, για να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει θετική κατάληξη. Μέσα από τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να δώσουμε μια επιπρόσθετη δυναμική για την προσπάθεια για λύση, πρόσθεσε ο κ. Μάτσας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να δίνει διέξοδο στα προβλήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι το Φόρουμ δραστηριοποιείται για δεκαετίες, εκφράζοντας την εργατική τάξη και θα ήταν παράδοξο αυτή την κρίσιμη στιγμή να μένει αδρανές. Δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ούτε να αντικαταστήσουμε τους διαπραγματευτές, είπε και στάθηκε στη συμβολή των εργαζομένων για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ουδέποτε διέκοψαν τη συνεργασία τους σε δύσκολες περιόδους για τις δυο κοινότητες. Θέση και στόχος των οργανώσεων είναι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το ταχύτερο δυνατό, που θα αποκαταστήσει την ισότητα των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, είπε, ενώ εξέφρασε πλήρη στήριξη στις προσπάθειες των δύο ηγετών.

Ο Αρσλάν Μπιτσιακλί της Türk Sen εξέφρασε επίσης στήριξη στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη και ευχήθηκε να τερματιστεί σύντομα η διένεξη του Κυπριακού. Το νησί μας είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει τις δυο κοινότητες, είπε, ενώ ανέφερε ότι οι συντεχνιακές οργανώσεις θα επιτελέσουν το καθήκον που τους αναλογεί.

Ο Πρόεδρος της DEV-İŞ Χασάν Φελέκ έκανε λόγο για ιστορική μέρα και ευχήθηκε η διαδικασία στη Γενεύη να ολοκληρωθεί προς όφελος της επανένωση του νησιού. Μίλησε παράλληλα για «φασιστικό κατεστημένο» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, που όπως είπε, ασκεί πιέσεις στους εργαζόμενους, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η εκστρατεία του «Όχι». Κάλεσε επίσης τον κόσμο να παραβρεθεί στη δικοινοτική εκδήλωση στο στάδιο της Τσετίνκαγια, την Τρίτη, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της KTAMS Αχμέτ Καπτάν είπε ότι αυτοί που υποφέρουν από την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο είναι οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να παρασχεθεί η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη προς τους δύο ηγέτες μέσα από την κοινή διακήρυξη.

Κατά τη σύνοδο του ΠΦΚ τοποθετήθηκαν επίσης ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ, ο Πρόεδρος της KTOS Σενέρ Ελτζίλ και ο Πρόεδρος της KOOPSEN Μεχμέτ Αλί Γκιουρόζ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που απαρτίζουν το ΠΦΚ είναι οι ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ,ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΕΣΚ, ΠΟΑΣ, ΔΕΟΚ, ΕΤΥΚ, TURK-SEN, DEV-İŞ, KTAMS, ΚTOS, KTOEOS, KOOPSEN, BES και BASIN SEN.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα