Στήριξη σε Ελεγκτική Υπηρεσία Πολωνίας από Επιτροπή Επαφών ΕΕ με εμπλοκή ΕΥ

Η Επιτροπή Επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας προεδρεύει αυτή την περίοδο, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τον συνταγματικό ρόλο και να διευκολύνουν την υλοποίηση των όρων εντολής του Ανώτατου Ελεγκτικού Ιδρύματος της Πολωνίας.

Η Επιτροπή Επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την αυτόνομη, ανεξάρτητη και μη πολιτική συνέλευση των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και των ανώτατων ελεγκτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ) των 27 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και παρέχει βήμα συζήτησης και αντιμετώπισης ζητημάτων

κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την ΕΕ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Επαφών, δέχθηκε αναφορές από το Ανώτατο Ελεγκτικό Ίδρυμα της Πολωνίας (ΝΙΚ) ότι αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην εκτέλεση του συνταγματικού του ρόλου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, ως προεδρεύουσα της Επιτροπής, συνέταξε το προσχέδιο και συντόνισε την όλη διαδικασία υποβολής σχολίων και τελικής έγκρισης της Δήλωσης από όλα τα Μέλη. Η Επιτροπή εξέδωσε προχθές Δήλωση σε σχέση με τον συνταγματικό ρόλο, την εντολή και την ανεξαρτησία του Ανώτατου Ελεγκτικού Ιδρύματος της Πολωνίας.

Στη Δήλωση, η Επιτροπή Επαφών καλεί όλα τα επλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τον συνταγματικό ρόλο του ΝΙΚ και να διευκολύνουν την υλοποίηση των όρων εντολής του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, ως Ανώτατο Ελεγκτικό Ίδρυμα που αντιμετωπίζει και το ίδιο σημαντικές προκλήσεις και προσκόμματα όσον αφορά στην ανεξαρτησία του, θεωρούμε πολύ σημαντική την επανάληψη, από την Πρωτοβουλία Ανάπτυξης του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), της ανάγκης ικανοποίησης των κριτηρίων ανεξαρτησίας των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, όπως αυτά καθορίζονται στις σχετικές Διακηρύξεις της Λίμας και του Μεξικού, καθώς και της θέσης της Επιτροπής Επαφών, ότι οι Διακηρύξεις αυτές αποτελούν μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και οφείλουν να τυγχάνουν σεβασμού από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα