«Oι ΗΠΑ έγραψαν το ενεργειακό σενάριο σε Αν.Μεσόγειο κατά Τουρκίας» -Ρόλος ΚΔ

Ο Διοικητής των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu δήλωσε πρόσφατα: «Μια σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου και πετρελαίου έχει βρεθεί σε 3 κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ έκανε λόγο για αγώνα εξουσίας στην περιοχή  και επέστησε την προσοχή στις γεωπολιτικές ισορροπίες που δημιουργούνται. «Κανένα κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να κηρύξει θαλάσσια δικαιοδοσία από μόνο του,  επειδή υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και έχουν αλληλένδετες δικαιοδοσίες», πρόσθεσε.

«Η Κύπρος

είναι και πάλι μια ξεχωριστή προβληματική περιοχή με την Ελλάδα». είπε ο Tatlıoğlu, προσθέτοντας, «Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς. Όπως γνωρίζουμε, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Βρίσκεται σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο. Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη ότι βρίσκεται κοντά στη διώρυγα του Σουέζ και ελέγχει ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θέλουμε μια δύναμη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία να έρθει σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αναπτυχθούν πυραυλικά συστήματα επιφανείας-επιφανείας εναντίον της Τουρκίας, ούτε να αναπτυχθούν συστήματα αεράμυνας. Τέλος, κάναμε μια δήλωση το 2021. Είπαμε ότι δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση εκτός από τη λύση των 2 κρατών στην Κύπρο», είπε.

Σχολιάζοντας τις πιο πάνω δηλώσεις στο  «haberglobal.com.tr», ο ειδικός σε θέματα Ασφαλείας Ünal Atabay είπε «Λαμβάνοντας υπόψη την αξία των διαθέσιμων πόρων στην περιοχή, αυτή η μάχη εξουσίας έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ των χωρών της περιοχής. Πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι στο πλαίσιο των εθνικών μας συμφερόντων».

Επισημαίνοντας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ιστορικές ρίζες, ο Atabay είπε, «Η ύπαρξη του νησιού της Κύπρου μοιάζει σχεδόν με αεροπλανοφόρο. Επί του παρόντος, ο δυτικός κόσμος συνεχίζει την υποστήριξή του στο Ισραήλ μέσω των βρετανικών βάσεων που βρίσκονται στην Κύπρο . Ειδικά όπλα και πυρομαχικά, αποστέλλονται από το νησί στο Ισραήλ.

Στο ίδιο πλαίσιο, αξιολογώντας τις σημαντικές δηλώσεις του διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού Tatlıoğlu, ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Coşkun Başbuğ δήλωσε ότι υπήρξε ένταση στην περιοχή λόγω της επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα . «Η Αμερική, ως σεναριογράφος αυτού του έργου, έχει πολλαπλούς στόχους, ειδικά την Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ τους συγκέντρωσαν όλους και έγραψαν ένα σενάριο-πακέτο. Ποιος είναι ο στόχος της Αμερικής σε αυτό το σενάριο; Αποστολή αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και εστίαση στην ενεργειακή κυριαρχία, είπε.

Προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν στρατηγικές για να αποτρέψουν τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Başbuğ είπε:  «Η Αμερική θέλει να είναι ο μοναδικός κυρίαρχος στο ενεργειακό παιχνίδι. Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, έπρεπε να δημιουργήσει μια κρίση στην την Ανατολική Μεσόγειο. Εκείνη την κρίση την προώθησε μέσω του Ισραήλ».

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας καυτής σύγκρουσης στη Μεσόγειο. Οποιαδήποτε τρέλα διαπράττεται εδώ ή οι ενέργειες του Ισραήλ  θα φέρουν τον κίνδυνο πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο στην ημερήσια διάταξη. Εάν συμβεί αυτό, η σύγκρουση θα μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο».

«Ένας από τους κατόχους δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους, είναι η Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα