Στήριξη από Τουρκία για το όνομα ζητούν τα Σκόπια

Τη στήριξη της Τουρκίας, της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε από την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, για λύση στο ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος. Δεν είναι όμως καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

ζητά τη στήριξη του ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, αφού η Τουρκία είναι από τα πιο βασικά και ισχυρά μέλη της συμμαχίας, ενώ έθεσε εκ νέου και το ζήτημα της προστασίας της εθνικής ταυτότητας των Σκοπιανών, τονίζοντας πως η λύση θα πρέπει να προστατεύει το κύρος και την ταυτότητά τους.

Επιπλέον, έθεσε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα λύσης, καθώς στόχος των Σκοπίων είναι υπογραφή λύσης μέχρι τον Μάιο, αφού τον Ιούνιο θα ληφθεί απόφαση αν η χώρα θα πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων και τον Ιούλιο θα είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Αν όμως, είπε, δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε μπορεί να λυθεί τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αφού πρόσκληση του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ως εκ τούτου θα τεθεί αμέσως σε ισχύ.

Πιο έντονος πάντως εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στην ονοματολογία.

Στη γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστηρίζει πως αν οι Σκοπιανοί θέλουν να λέγονται Μακεδόνες, τότε κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει. Τάχθηκε βέβαια υπέρ του διαλόγου, ως πρώτη επιλογή, αλλά όπως είπε στο θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα γιατί το να ορίζουν άλλες χώρες το όνομα αυτής είναι ένα τεράστιο λάθος.

Keywords
Τυχαία Θέματα