Στην Τουρκία Αμερικανική επιτροπή για τους S-400

Ομάδα τεχνικών αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία από τις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με το καυτό θέμα των S-400, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, οι τεχνικοί αναμένεται να εκφράσουν στην Τουρκία τις ανησυχίες τους για την επικείμενη αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 σε

συσχετισμό με τους κινδύνους που ενδέχεται να δημιουργήσει στα αμερικανικά μαχητικά F-35.

«Ακούμε συνεχώς για τις πιθανές βλάβες και προβλήματα στο αόρατο μαχητικό F-35 σε περίπτωση ανάπτυξής τους κοντά στους S-400. Και πάντα ενημερώνουμε τους συνομιλητές μας για τα μέτρα που λαμβάνουμε. Αλλά, παρόλο που συζητάμε αυτά τα ζητήματα για πάνω από ένα χρόνο, ποτέ μία ομάδα δεν μας επισκέφτηκε για να μας εξηγήσει αυτούς τους τεχνικούς κινδύνους», είπε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος ανέφερε ότι πολλές φορές έχουν ζητήσει από την Αμερική να τους εξηγήσει τις ανησυχίες της, αν τις θεωρεί σοβαρές. «Τώρα μας είπαν ότι θα στείλουν τελικά μία ομάδα τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Ντεμίρ υποστήριξε, επίσης, ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα χωρίς να προσθέσει σε αυτό κάποιον άλλον εξοπλισμό, ούτε κάποιο άλλο σύστημα ραντάρ. «Το σύστημα που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχει το δικό του ραντάρ, το δικό του σύστημα ανίχνευσης και εντοπισμού απειλών. Σκεφτόμαστε μία δομή, στην οποία δεν θα προστεθούν άλλα συστήματα», τόνισε.

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ δεν απέκλεισε πάντως, για άλλη μια φορά, και την αγορά του αμερικανικού συστήματος Patriot, που αποτελεί το αντίπαλο δέος των S-400. «Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα και στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε περισσότερα (αμυντικά) συστήματα», δήλωσε, για να προσθέσει ότι θα εξετάσει την αμερικανική προσφορά που υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπό τη σκοπιά αυτή. Σύμφωνα με τον Ντεμίρ, η Τουρκία έχει ανάγκη για 4 αντιαεροπορικά συστήματα και η Ρωσία θα παράσχει μόνο τα δύο από αυτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα