Εισηγήσεις Επ. Εθελοντισμού προς ΥΠΕΣ για αντιμετώπιση άστεγων

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών απέστειλε χθες ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, με την οποία προβαίνει σε γραπτές εισηγήσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση άστεγων συμπολιτών μας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γιαννάκη αναφέρει ότι στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει υποβάλει, επίσης, γραπτή εισήγηση και για τα θέματα της Κοινωνίας των Πολιτών, σημειώνοντας πως αυτή ενδυναμώνει τη συμμετοχική Δημοκρατία και ενισχύει τον ρόλο των Τοπικών Αρχών,

σε σχέση με την καθημερινότητα του Πολίτη.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει «να αξιοποιήσουμε υφιστάμενες δυνατότητες στέγασης σε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια, όπως είναι προσφυγικοί συνοικισμοί», συμπληρώνοντας ότι «ίσως να υπάρχουν διαμερίσματα ή οικίες οι οποίες δεν αξιοποιούνται».

Επίσης, ανέφερε πως «υπάρχουν και τα τουρκοκυπριακά σπίτια», σημειώνοντας ότι «εκεί μπορεί να υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των σπιτιών ή διαμερισμάτων, τα οποία μπορούν να δοθούν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

«Φυσικά», είπε, «αυτό θα πρέπει να γίνει μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, διότι μπορεί το πρόβλημα να μην είναι μόνο οικονομικό, άρα πιστεύω ότι σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών αξιολόγησης και αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Είπε, ακόμα, ότι «αν δούμε ότι και με αυτή την προσπάθεια υπάρχουν ακόμα ανάγκες και χρειάζεται η δημιουργία επιπρόσθετων υποδομών -έγιναν διάφορες εισηγήσεις- θα πρέπει το κράτος να αναλάβει τη διαδικασία της ανέγερσης είτε αυτά αφορούν προπαρασκευασμένα ή κάτι πιο μόνιμο».

Εξήγησε ότι η πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες είναι αυτές οι υποδομές να λειτουργούνται από τις Τοπικές Αρχές, για να προσθέσει πως είναι πιο λειτουργικός ο τρόπος έτσι, παρά να βάλεις το κεντρικό κράτος να διαχειρίζεται τέτοιου είδους υποδομές.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του προβλήματος και ότι ως Επίτροπος έχει κάνει τη συγκεκριμένη εισήγηση, ώστε να εμπλουτίσει την προσπάθεια που γίνεται και τις σκέψεις που γίνονται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα