Στην τελική ευθεία για το Crans-Montana

Στην τελική ευθεία για τη Διάσκεψη για την Κύπρο την Τετάρτη στο Crans-Montana, μετέωρο παραμένει το λεγόμενο κοινό έγγραφο για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, το οποίο ετοίμασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης κατά τη Διάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigma το έγγραφο Έιντε θα είναι στο τραπέζι, μόνο εάν γίνει αποδεκτό από την Λευκωσία.

Από

ε/κ πλευράς, το προσχέδιο, όπως έχει παρουσιαστεί από τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να τεθεί ως βάση για συζήτηση.

Πηγές του προεδρικού διαμηνύουν ότι για να έχουμε έγγραφο την Τετάρτη θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας, διαφορετικά δεν θα παρουσιαστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση η συζήτηση θa αρχίσει από όσα καταγράφηκαν στις τεχνικές επιτροπές του Μοντ Πελεράντ, μετά τη Γενεύη 1.

Το κοινό έγγραφο έπρεπε να είναι έτοιμο σήμερα, με την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των πέντε εμπλεκομένων μερών.

Ωστόσο, λόγω της αντίδρασης Λευκωσίας και Αθήνας για το περιεχόμενό του, και του μεγάλου αριθμού σημαντικών παρατηρήσεων, που έχουν υποβληθεί, δεν αποκλείεται οι διαβουλεύσεις για το τελικό έγγραφο να συνεχιστούν ως την τελευταία στιγμή.

Άγνωστο παραμένει αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο έγγραφο, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις, που έχουν υποβληθεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο σενάριο, που θέλει τη διαδικασία να αρχίζει την Τετάρτη χωρίς το έγγραφο Έιντε, η σύμβουλος του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς και πρώην ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, δήλωσε χθες βράδυ μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ ότι είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η τύχη του εγγράφου.

Προς το παρόν, είπε, δεν ξέρουμε αν το έγγραφο θα είναι στο τραπέζι, αν θα είναι διαφοροποιημένο ή αν θα βρίσκεται με τις παρατηρήσεις που έχουν αποσταλεί από όλες τις πλευρές. Γενικά, τόνισε, υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν πολύ σοβαρές παρατηρήσεις.

Η λογική του εγγράφου Έιντε περιστρέφεται γύρω από την άποψη για ανάγκη αντικατάστασης του υφιστάμενου μοντέλου ασφάλειας μ’ ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις νέες πραγματικότητες, στο διεθνές δίκαιο και στη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Ωστόσο η εισαγωγή του όρου «Συνθήκη Εφαρμογής», η οποία θα υπογραφεί από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και την επανενωμένη Κύπρο, αφήνει πολλά ερωτήματα για την εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων στο μέλλον της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα, που έχει προκύψει με την εισήγηση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε για νέα Συνθήκη Εφαρμογής είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους Βρετανούς, που έχουν και την πατέντα της ιδέας και είχαν διαβουλεύσεις απευθείας με την Άγκυρα.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Μάθιου Κιντ, που ανέλαβε συντονιστικό ρόλο, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Τουρκία και είχε συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Τα Ηνωμένα Έθνη προσδοκούν να επιτύχουν στην πράξη τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.

Βασικοί στόχοι του Διεθνούς Ορ¬γανισμού είναι η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, χωρίς επιστροφή, με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων τον Νοέμβριο.

Οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και της Εγγυήσεις θα αρχίσουν το πρωί της Τετάρτης, 28 Ιουνίου, ενώ το απόγευμα της ίδια μέρας θα λάβουν χώρα οι συνομιλίες των δύο πλευρών για τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Η Ελλάδα και η Τουρκία θα εκπροσωπηθούν στη Διάσκεψη από τους ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα.

Την Ε.Ε. θα εκπροσωπήσει στην έναρξη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς.

Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να μεταβεί στην Ελβετία, για τις εργασίες της Διάσκεψης, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Gueterres.

Άγνωστο παραμένει το χρονικό διάστημα, που ο ΓΓ θα παραμείνει στις συνομιλίες και ποιος θα είναι ο βαθμός της συμμετοχής του.

Στις 30 Ιουνίου θα μεταβεί στο Crans-Montana και η Επίτροπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σήμερα αναχωρεί για την Ελβετία η τ/κ αντιπροσωπεία και αύριο το πρωί η ε/κ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομάδα στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην Ελβετία θα βρίσκεται και ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες θα απασχολήσουν σήμερα σύσκεψη της Ομάδας διαπραγμάτευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται αύριο, παραμονή της καθοριστικής Διάσκεψης, να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελβετία.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Στον απόηχο της στήριξης, που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, κατά τη συνάντηση, που είχαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποιεί σήμερα ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος συντάχθηκε με την άποψη ότι εν έτη 2017 δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παραμονή κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο ΥΠΕΞ και με τον διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου.

Στην ατζέντα των επαφών του θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΚύπρουΓαλλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα