Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές – Όλα τα ονόματα

Το παζλ των ευρωεκλογών διαμορφώθηκε και τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία για να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου μπορεί να μην συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ωστόσο, για τους κομματικούς μηχανισμούς δεν παύει να αποτελεί άλλη μια εκλογική διαδικασία όπου θα μετρήσουν κουκιά, κυρίως εν όψει των βουλευτικών του ’21.

Το τοπίο σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες – συνεργασίες έχει ξεκαθαρίσει. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ,

όπως άλλωστε αναμενόταν, θα κατέλθουν αυτόνομα, με στόχο να υπερασπιστούν τις δυο θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο που παραδοσιακά κατέχουν.

Τέλη Φλεβάρη ο ΔΗΣΥ

Αναφορικά με την ονοματολογία στον ΔΗΣΥ, ο Λευτέρης Χριστοφόρου είναι δεδομένο ότι θα επαναδιεκδικήσει.

Από εκεί και πέρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αποτελέσει το δεύτερο ισχυρό «άλογο» στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Εξάλλου, την υποψηφιότητά της έχει ήδη ανακοινώσει και η βουλευτής Λεμεσού Ελένη Σταύρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πινδάρου προχώρησε και στη διεξαγωγή δυο ερευνών τάσης, για να σκιαγραφήσει τη δυναμική συγκεκριμένων προσώπων.

Ανάμεσα στα ονόματα που συμπεριλήφθηκαν στις σχετικές έρευνες, πέραν των τριών προαναφερθέντων, ήταν και αυτό του Λουκά Φουρλά, ο οποίος «σάρωσε», όμως έκλεισε την πόρτα στην Πινδάρου.

Επιπρόσθετα, στις έρευνες είχαν συμπεριληφθεί και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέλιος Στυλιανίδης, αλλά και η βουλευτής Λευκωσίας Στέλλα Κυριακίδου.

Ωστόσο, η Στέλλα Κυριακίδου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει κλειδώσει για τη θέση της Ευρωπαίας Επιτρόπου και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί να κατέλθει στη μάχη των Ευρωεκλογών.

Στο κάδρο της Πινδάρου βρίσκεται και ο δημοσιογράφος Τάσος Τρύφωνος, αλλά και η γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, το όνομα της οποίας συμπεριλήφθηκε επίσης στις έρευνες.

Οι διαδικασίες στον ΔΗΣΥ αναμένεται χονδρικά, όπως μας ανέφεραν, να ολοκληρωθούν τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείονται ακόμη και οι εσωκομματικές εκλογές σε επίπεδο πολιτικού γραφείου, στο ενδεχόμενο που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από έξι.

Σάββατο ανακοινώνει το ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ τα πράγματα ξεκαθαρίζουν στην αυριανή (19/1) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η Εζεκία Παπαϊωάννου, λειτουργώντας στη βάση του καταστατικού του κόμματος, συζήτησε τους προηγούμενους μήνες στις Κομματικές Ομάδες Βάσης (ΚΟΒ) κατάλογο ονομάτων.

Ο Παγκύπριος αυτός κατάλογος από τις ΚΟΒ πήγε στη συνέχεια στις επαρχιακές επιτροπές, οι οποίες συζήτησαν με τους εν δυνάμει υποψηφίους. Ακολούθως έγιναν σχόλια επί του διαλόγου και ο κατάλογος αυτός έφτασε στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία με ψηφοφορία θα αναδείξει τους έξι υποψήφιους.

Η λίστα αυτή αποτελείται από διψήφιο αριθμό ενδιαφερομένων. Ωστόσο, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επικράτηση τουλάχιστον του νυν ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος θα επαναδιεκδικήσει. Στη λίστα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα του βουλευτή Λάρνακας Γιώργου Γεωργίου και του Τουρκοκύπριου ακαδημαϊκού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Πολύ κοντά να κλειδώσει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ

Πολύ κοντά να κλειδώσει βρίσκεται το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ για τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Sigmalive, εκκρεμεί μια υποψηφιότητα για να κλείσει το ψηφοδέλτιο και να ανακοινωθεί.

Η προσπάθεια του ΔΗΚΟ εστιάζεται ώστε να βρεθεί πολιτικό πρόσωπο το οποίο θα προέρχεται από την επαρχία Πάφου.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει διάφορες κρούσεις, χωρίς όμως ακόμη να τελεσφορήσουν.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα ονόματα τα οποία θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ είναι λίγο – πολύ γνωστά.

Πρόκειται για τον νυν ευρωβουλευτή του κόμματος Κώστα Μαυρίδη ο οποίος επαναδιεκδικεί, τον βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία, την ευρωβουλευτή και πρόεδρο του κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Χριστοφίδου.

Πέμπτος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ φέρεται ότι θα είναι τελικά ο βουλευτής Λευκωσίας Μαρίνος Μουσιούτας, ο οποίος αναμένεται να δώσει την τελική του απάντηση προς την ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.

Φουλάρει η ΕΔΕΚ

Από εκεί και πέρα τα περιθώρια στενεύουν και για την ΕΔΕΚ, η οποία φουλάρει μηχανές. Μετά από πολύμηνες συζητήσεις με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και το ναυάγιο που επήλθε τόσο με τους Οικολόγους – Συνεργασία Πολιτών όσο και με την Ελένη Θεοχάρους, η ηγεσία του κόμματος αυτόνομα, πλέον, εστιάζει την προσοχή της στον καταρτισμό ενός ισχυρού ψηφοδελτίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, «σίγουροι» υποψήφιοι πρέπει να θεωρούνται ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο βουλευτής Πάφου Ηλίας Μυριάνθους και ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) Χρήστος Ιακώβου. Σε προχωρημένες επαφές βρίσκεται το κίνημα και με τη δημοσιογράφο Νατάσα Ιωάννου. Πληροφορίες φέρουν την ΕΔΕΚ να προσέγγισε και τη βουλευτή Άννα Θεολόγου, χωρίς όμως να καταλήξει σε αρραβώνα το φλερτ.

Στόχος είναι το ψηφοδέλτιο να κλείσει και να ανακοινωθεί στις 27 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης.

«Ελεύθερη Κύπρος»

Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών, Συμμαχία Πολιτών και Σενέρ Λεβέντ θα κατέλθουν στις Ευρωεκλογές με τον συνδυασμό «Ελεύθερη Κύπρος».

Υποψήφιοι θα είναι ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης Σενέρ Λεβέντ, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Αντρέας Θεμιστοκλέους.

Οι άλλες τρεις υποψηφιότητες θα είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες, με τη συμμετοχή μιας ή δυο γυναικών.

Η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου θα γίνει από τους ίδιους τους υποψηφίους περί τις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Εξετάζει το ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ, το οποίο, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δείχνει να συγκρατεί τα ποσοστά του και να διεκδικεί με αξιώσεις τη μια εκ των έξι θέσεων στην ευρωβουλή, βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης ονομάτων. Επικρατέστερα ονόματα την παρούσα φάση είναι ο αντιπρόεδρός του Μάριος Βασιλείου και ο Εκπρόσωπος Τύπου Γεάδης Γεάδη.

Αποφασίζει το Σάββατο και η ΔΗΠΑ

Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η κάθοδος της Δημοκρατικής Παράταξης στις ευρωεκλογές, μετά και από σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβη προ ολίγων ημερών ο επικεφαλής του κινήματος Μάριος Καρογιάν. Η επικύρωση της απόφασης για αυτόνομη κάθοδο αναμένεται να ληφθεί το Σάββατο (19/1) από την Διοικούσα Επιτροπή. Δυο ονόματα τα οποία είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας ως εν δυνάμει υποψήφιοι είναι αυτό του Εκπροσώπου Τύπου της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνου Κλεάνθους και του στενού συνεργάτη του Μάριου Καρογιάν και Γιάννου Λακκοτρύπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα