«Το Μυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου»

H επιστημονική ομάδα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου συμπράττει με τους βραβευμένους δημιουργούς Αντώνη Παπαθεοδούλου (συγγραφέας) και Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφος) για την δημιουργία ενός εικονογραφημένου βιβλίου γνώσεων με θέμα το νερό, με τίτλο το «Μυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και είναι διαθέσιμο σε βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα

και Κύπρο. Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσης σύγχρονο, πολυτροπικό, διαδραστικό και άκρως ενδιαφέρον.

Το βιβλίο έχει ως βασικό στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από την ενημέρωση, την γνώση και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, για την προστασία του νερού. Οι καθηγητές Δρ Τομ Άτομος, Δρ Σέλια Σερλκ, Δρ Σκοτ Γουότερ, Δρ. Λάμπης Κρούσταλος, Δρ Αντρέ Αντίβ και η Στρατηγός Κλαίρη Κλιν καλωσορίζουν τους αναγνώστες στην «Κοινωνία του Αέναου Μπλε Κύκλου», με απώτερο σκοπό να γίνουν και αυτοί μέλη της, δηλαδή υπερασπιστές, μελετητές, επιστήμονες και προστάτες της πιο σπουδαίας ουσίας του πλανήτη: ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.

Συγκεκριμένα, μέσα από τα 8 «Μυστικά Κεφάλαια», το βιβλίο εξηγεί τι είναι το νερό, την χημική δομή και τις ιδιότητές του, τον κύκλο του, την χρήση του και την σημασία του. Στη συνέχεια, παρουσιάζει το πρόβλημα της ανεπάρκειας των υδατικών πόρων στον πλανήτη, καθώς και την διαδρομή του νερού από τις πηγές υδροληψίας μέχρι και τις μονάδες επεξεργασίας προκειμένου να φτάσει στην βρύση καθαρό και να καταστεί πόσιμο για τους καταναλωτές. ‘Επειτα, το βιβλίο εστιάζει στην ρύπανση/μόλυνση του νερού που προκαλείται από ρύπους αναδυόμενου ενδιαφέροντος (δίνοντας έμφαση στα αντιβιοτικά φάρμακα), στην δημιουργία των αστικών λυμάτων, στη βιολογική επεξεργασία και στην επαναχρησιμοποίησή τους στη γεωργία και για τον εμπλουτισμό υδροφορέων και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης, όπως για παράδειγμα η διάδοση των αντιβιοτικών και των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτήρια στο περιβάλλον.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει σε μια εξαιρετική εικονογράφηση από την Ίριδα Σαμαρτζή, την Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου που σήμερα βρίσκεται υπό ανέγερση, καθώς και το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».

Το εκπαιδευτικό αυτό βιβλίο έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία και υπό την εποπτεία της διευθύντριας του Νηρέα Δρος Δέσπω Φάττα-Κάσινου στο πλαίσιο της Δράσης COST ES1403 του Ευρωπαϊκού Δικτύου COST με την επωνυμία ΝEREUS, την οποία προεδρεύει και συντονίζει καθώς και του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ANSWER (H2020-MSCA-ITN-2015/675530) στο οποίο είναι συντονίστρια. Για την έκδοση συνεργάστηκαν επίσης οι ερευνήτριες του Νηρέα, Δρ Ειρήνη Μιχαήλ-Κορδάτου και Δρ Λήδα Ιωάννου-Ττόφα και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νηρέα, Δρ Κώστας Μιχαήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα