Στην Ολομέλεια η πρόταση για τους εγκλωβισμένους αγοραστές

Στην Ολομέλεια οδηγείται τις επόμενες εβδομάδες νέα πρόταση νόμου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών και ρυθμίζει την ειδική εκτέλεση. Οπως αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης νόμου, σκοπός είναι να προστατευθούν οι αγοραστές ακινήτων

που συνομολόγησαν και κατάρτισαν αγοραπωλητήρια έγγραφα έγγραφα πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου και οι οποίοι δεν προέβησαν στην κατάθεση των εγγράφων αυτών στα κατά τόπους Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία και κινδυνεύουν να απολέσουν το δικαίωμα που τους παρέχει η νομοθεσία για ειδική εκτέλεση της σχετικής σύμβασης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι με την πρόταση νόμου απελευθερώνονται οι εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων που κατέχουν αγοραπωλητήριο έγγραφο, να καταθέσουν αίτηση για ειδική εκτέλεση, άσχετα με το χρόνο σύναψης του αγοραπωλητηρίου.

Εξήγησε πως με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάρχει δυνατότητα σε αγοραστές που συνήψαν αγοραπωλητήριο έγγραφο πριν την έναρξη της ισχύος του υφιστάμενου νόμου να εξασφαλίσουν απόφαση Δικαστηρίου για ειδική εκτέλεση.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών διαμόρφωσε την πρόταση νόμου, ώστε με βάση το νέο νόμο που θα ψηφιστεί, το Δικαστήριο θα μπορεί κατόπιν σχετικής αίτησης να επιτρέπει την κατάθεση σύμβασης, ή την έγερση αγωγής για ειδική εκτέλεση, για συμβάσεις οι οποίες παραμένουν σε ισχύ με το νόμο, που συνολομογήθηκε ή θα συνομολογηθεί σε οποιοδήποτε χρόνο, έστω και αν έχει παρέλθει η προβλεπόμενη για τον σκοπό αυτό χρονική περίοδος, με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ή του νόμου ( περί πώλησης γης νόμου, ειδική εκτέλεση) που έχει καταργηθεί.

Εξήγησε ότι αυτό θα γίνεται όταν το Δικαστήριο κρίνει δίκαιο και εύλογο για την προστασία του αγοραστή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, αναφέροντας ότι στην Επιτροπή Νομικών ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε να δοθεί η δυνατότητα σε εγκλωβισμένους αγοραστές, οι οποίοι δεν κατέθεσαν τα αγοραπωλητήρια έγγραφα τους για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης, να μπορούν να εξασφαλιστούν μέσα από μια απλή διαδικασία.

Εξήγησε ότι θα υποβάλλεται αίτηση προς το οικείο Δικαστήριο για να ζητείται να κατατεθεί στο κτηματολόγιο για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης, η οποία θα συνοδεύεται από ένορκο δήλωση του αιτητή και το Δικαστήριο θα αποφασίζει το δικαιολογημένο του αιτήματος και θα επιτρέπει την κατάθεση στο κτηματολόγιο.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι, για σκοπούς Δικαστηρίου, βασικό κριτήριο θα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων του εγκλωβισμένου αγοραστή.

Ο κ. Δαμιανού, ανέφερε ότι μετά από αποφάσεις που εκδόθηκαν από Δικαστήρια θεωρούμε ότι με αυτή τη νομοθεσία κατοχυρώνουμε εν ενεργεία αγοραστές που παραμένουν εγκλωβισμένοι επειδή προέκυψαν προβλήματα είτε με τράπεζες είτε με επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Ο κ. Δαμιανού είπε επίσης ότι η νομοθεσία θα οδηγηθεί σε ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν γνωρίζει ακριβή στοιχεία, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πως αφορά μερικές χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα