Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Αυστρίας

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο κ. Φίσερ επισκέπτεται την Κύπρο. Είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νησί υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής της Αυστρίας, αλλά και ως Πρόεδρος της

χώρας του το 2007.

Στις 17.30 ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Αυστρίας στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε επίσημες συνομιλίες.

Στις 20.00 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Φίσερ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο κυπριακό, θέματα ενέργειας, η προσφυγική κρίση, οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.

Η Αυστρία, όπως, εξάλλου, πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η Βιέννη θεωρεί ότι μια λύση, η οποία θα περιλαμβάνει και τους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Εκτός από το φυσικό αέριο, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολλές αυστριακές εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σ’ αυτό τον τομέα, επιθυμούν να συμβάλουν στα σχέδια της Κύπρου για αναδιοργάνωση της αγοράς ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`. Επίσης, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Δημάρχους της Λευκωσίας και της Λάρνακας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και Ανδρέα Λουρουτζιάτη αντίστοιχα, καθώς και με αξιωματούχους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Παρουσία του Προέδρου Φίσερ θα πραγματοποιηθεί και διμερές οικονομικό φόρουμ με το ΚΕΒΕ. Στόχος του φόρουμ είναι η ενημέρωση, προκειμένου να μπορέσουν οι αυστριακές εταιρείες να επενδύσουν στην Κύπρο ή να συνάψουν κοινοπραξίες με Κύπριους επιχειρηματίες.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Φίσερ θα υπογραφεί και Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και των τεχνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα