Κυπριακό: Εκρηκτικό κλίμα και χάσμα ιδεών βρίσκει η Λουτ

Η πολυαναμενόμενη επάνοδος της Ειδικής Συμβούλου του Γ.Γ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο ορίστηκε, ωστόσο το εσωτερικό μέτωπο παραμένει θρυμματισμένο, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί και Τσαβούσογλου που δυναμίτισαν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Λουτ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 3 Φεβρουαρίου, στις 18:30 το απόγευμα.

Το δύσκολο εγχείρημα συνομολόγησης

των περιβόητων «όρων αναφοράς» που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών γίνεται ακόμη δυσκολότερο, εάν λάβει κανείς υπόψη του την περιρρέουσα εκρηκτική πολιτική ατμόσφαιρα.

Οι δηλώσεις Ακιντζί και Τσαβούσογλου την περασμένη Παρασκευή (25/1) από τα κατεχόμενα πυροδότησαν νέες, σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Συγκεκριμένα, οι Τσαβούσογλου και Ακιντζί υποστήριξαν στην ουσία ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, επιχείρησε να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου το ενδεχόμενο λύσης δυο κρατών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντέδρασε έντονα, αποκρούοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Το βράδυ της Παρασκευής (25/1) απάντησε, λέγοντας ότι η μνήμη του κυρίου Ακιντζί τον απατά.

«Ξεχνά ότι στις 5 Ιουλίου, μια μέρα πριν την 6η που ήρθε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά, η ε/κ πλευρά κατέθεσε γραπτώς τις προτάσεις για όλα τα θέματα που έθιγε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και τις παραμέτρους που αφορούσαν μια λύση στη βάση της ΔΔΟ», δήλωσε.

Το ΑΚΕΛ, το οποίο εδώ και καιρό περιμένει στη γωνιά τον Νίκο Αναστασιάδη, δεν έχασε την ευκαιρία και διά του Γενικού του Γραμματέα Άντρου Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαταλείψει τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις και το φλερτ με άλλες ιδέες.

«Τον αποκάλυψαν και ο κ. Ακιντζί και ο κ. Τσαβούσογλου. Προστέθηκαν σε όλους αυτούς οι οποίοι το τελευταίο διάστημα μιλούν για το φλερτ με άλλες ιδέες», δήλωσε.

Την Κυριακή (27/1) ο Άντρος Κυπριανού, από το Τρόοδος, τόνισε: «Νιώθει αμηχανία κάθε φορά που υποδεικνύουμε ότι συνειδητά ή ασυνείδητα οδηγεί την Κύπρο στην καταστροφή. Ότι εκούσια ή ακούσια θα επιτρέψει να γραφτεί στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης».

Την ίδια ώρα, ρόλο «πυροσβέστη» ανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να κλιμακώνεται μια αχρείαστη αντιπαράθεση στο εσωτερικό μέτωπο στη βάση τοποθετήσεων όσον αφορά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήμασταν παρόντες για να μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι διημείφθη», δήλωσε.

Όμως θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν αυτή η αντιπαράθεση να στηρίζεται στη βάση των δηλώσεων του κατακτητή και των εκπροσώπων στο κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς δεν μας έχουν επιβεβαιώσει την αξιοπιστία και των προθέσεων και των δηλώσεών τους», συνέχισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα