Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας

Το γερμανο-τουρκικό χάσμα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, με τις σχέσεις των δύο χωρών να είναι σε τεταμένο κλίμα και τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, να καταγγέλλει την Άγκυρα για απειλές εναντίον της γυναίκας του.

Σε συνέντευξη του στο ΝΤV, ο κ Γκάμπριελ είπε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε την κρίση ο Ερντογάν «έχει ωθήσει μερικούς να δοκιμάσουν να απειλήσουν και να ενοχλήσουν την γυναίκα του.»

Ο Αν. Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ καταδίκασε τις δηλώσεις του Γκάμπριελ, λέγοντας ότι «Ο κ Γκάμπριελ είπε ψέματα όχι μόνο στο γερμανικό λαό αλλά και στον κόσμο και στον

τούρκικο λαό. Η στάση του κ. Γκάμπριελ είναι εξαιρετικά ασεβής.»

Οι γερμανό-τουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες κατρακυλήσαν με το Βερολίνο να εμποδίζει την Άγκυρα από το να πραγματοποιεί συγκεντρώσεις στη Γερμανία, ειδικά πολιτικού περιεχομένου.

Η Γερμανία έχει επίσης απομακρύνει το στρατό της από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Επιπλέον, η ρητορική της Τουρκίας έχει βαθύνει το χάσμα της Άγκυρας με την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία, με τους αξιωματούχους της Τουρκίας να αποκαλούν τους Γερμανούς «ναζί» και «ρατσιστές». Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός για την Ευρώπη, Ομέρ Τσελίκ είπε ότι ο Γκάμπριελ «φέρεται σαν την ακροδεξιά και τους ρατσιστές.»

Σε απάντηση του ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε στη εφημερίδα Bild «Αυτό ήταν προσβλητικό. Δεν μπορώ καν να πάρω ένα τέτοιο σχόλιο στα σοβαρά.»
Ωστόσο, τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών έχουν προκαλέσει και μια εσωτερική διαμάχη στη Γερμανία, με το Υπ. Εξωτερικών να προσπαθεί να πείσει την Καγκελάριο να σκληρύνει την στάση της εναντίον της Άγκυρας, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Der Spiegel.

Ο Γκάμπριελ πρότεινε να θέσουν ανώτατο όριο στις συναλλαγές με την Τουρκία, λόγω των απειλών της Τουρκίας εναντίον του ιδίου. Ο πρόεδρος Έρντογαν είπε στο Γκάμπριελ «Ποιος είσαι εσύ που μιλάς στον πρόεδρο της Τουρκίας;» σύμφωνα με την Der Spiegel.

Η εν λόγω πρόταση βρήκε την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να διστάζει, λόγω της προεκλογικής περιόδου. Η κα Μέρκελ διστάζει επειδή φοβάται να χάσει την στήριξη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμμα (FDP).

Μια δεύτερη τακτική του Γερμανικού ΥΠΕΞ βρήκε επίσης αντίσταση, με την ΕΕ να διστάζει να λάβει μέτρα εναντίον της Άγκυρας. Ο Γκάμπριελ έγραψε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επίτροπο, Φεντερίκα Μογκερίνι και στον Επίτροπο Γιοχάννες Χάν, για ν’ ανασταλούν τα χρήματα που δίνει η Ένωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όμως, η ΕΕ διστάζει λόγω της μεταναστευτικής κρίσης που πλήττει της νότιες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι απειλές της Τουρκίας προκαλούν έντονη ανησυχία, με την Τουρκία να γίνεται παραπάνω αντιδημοκρατική. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ειδικά μετά από το δημοψήφισμα το 2017, η Τουρκία έχει περιορίσει την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες δημοσιογράφους, πολίτες και στρατιωτικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα