Στην αντεπίθεση ο Άσαντ

Η χημική επίθεση στο Χαν Σεϊχούν είναι «100% κατασκευασμένη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συρίας
Ο συριακός στρατός κατήγγειλε πως προχθεσινή αεροπορική επιδρομή του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού έπληξε αποθήκη δηλητηριώδους αερίου του Ισλαμικού Κράτους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι. Διέψευσαν οι ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ υποστήριξε, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε προχθές στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Δαμασκό,

πως η χημική επίθεση, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε σε πόλη της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες, είναι εντελώς κατασκευασμένη και χρησίμευσε ως «πρόσχημα» για να δικαιολογήσει τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον του συριακού στρατού.

«Για μας, είναι 100% κατασκευασμένη (...) η εντύπωσή μας είναι πως οι ΗΠΑ είναι συνεργός των τρομοκρατών και πως εξύφαναν όλη αυτή την ιστορία για να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την επίθεση» που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί, στις 7 Απριλίου, εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, υποστήριξε ο Άσαντ στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη «χημική επίθεση» του Χαν Σεϊχούν και τα αμερικανικά αντίποινα.

Δεν διαθέτει χημικά
Ο Σύρος Πρόεδρος υποστήριξε επίσης στη συνέντευξη ότι το καθεστώς του δεν διαθέτει πλέον χημικά όπλα. «Δεν διαθέτουμε χημικά όπλα (...) πάνε μερικά χρόνια, το 2013 εγκαταλείψαμε όλο το οπλοστάσιό μας (...) και, ακόμη κι αν είχαμε στην κατοχή μας τέτοια όπλα, δεν θα τα είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ», δήλωσε. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι δεν θα δεχθεί παρά μόνο μια «αμερόληπτη» έρευνα σχετικά με την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν.

«Θα εργασθούμε (μαζί με τους Ρώσους) για να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Όμως πρέπει να είναι αμερόληπτη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια έρευνα παρά μόνο εφόσον αυτή είναι αμερόληπτη και εφόσον εξασφαλίζεται ότι αμερόληπτες χώρες θα πάρουν μέρος σ' αυτήν, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε.

Ομπρέλα για τους τρομοκράτες
Ο Σύρος Πρόεδρος διαβεβαίωσε, επίσης, πως η δύναμη πυρός του στρατού του δεν επηρεάσθηκε από τα αμερικανικά πλήγματα κατά της αεροπορικής βάσης. «Η δύναμη πυρός μας, η ικανότητά μας να επιτιθέμεθα στους τρομοκράτες, δεν επηρεάσθηκε απ' αυτό το πλήγμα», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το πρώτο αμερικανικό πλήγμα με στόχο το καθεστώς του από την αρχή της συριακής σύγκρουσης.

Ο Άσαντ υποστήριξε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν αναζητούν «στα σοβαρά» πολιτική λύση στη Συρία και τις κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν την πολιτική διαδικασία της Γενεύης για να σπεύσουν σε βοήθεια των ανταρτών που χάνουν έδαφος έναντι του καθεστώτος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναζητούν στα σοβαρά μια οποιαδήποτε πολιτική λύση. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική διαδικασία σαν μια ομπρέλα για τους τρομοκράτες», πρόσθεσε.

Επιμένουν οι Βρετανοί
Αντίθετη γνώμη συνεχίζουν να διατηρούν, ωστόσο, οι Βρετανοί. Το Λονδίνο πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την πιθανολογούμενη επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε χθες η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, παρ' ότι η Δαμασκός αρνείται κάθε ανάμιξή της στην υπόθεση αυτή. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανόν η επίθεση να διαπράχθηκε από το καθεστώς του Άσαντ», είπε η Μέι.

«Εκτός των άλλων, πιστεύουμε ότι μόνο το καθεστώς έχει τη δυνατότητα να διαπράξει μια τέτοια επίθεση», πρόσθεσε. Οι Βρετανοί επιστήμονες που συνεργάζονται με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανέφεραν νωρίτερα ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από θύματα του Χαν Σεϊχούν ήταν θετικά στον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν.

Συγκεντρώνει στοιχεία ο ΟΑΧΟ
Μέχρι στιγμής, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) έχει σταλεί στην Τουρκία για να συγκεντρώσει δείγματα, στο πλαίσιο της έρευνας για τη χημική επίθεση που εξαπολύθηκε στη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, από την οποία σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι.

Η αποστολή του ΟΑΧΟ, που έχει την έδρα του στη Χάγη, θα συγκεντρώσει βιομετρικά δείγματα και θα πάρει συνεντεύξεις από τους επιζώντες, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Η αποστολή του ΟΑΧΟ θα καθορίσει αν όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην επίθεση αυτήν, όμως δεν είναι αρμόδια να αποφανθεί ποια πλευρά εξαπέλυσε την επίθεση. Τα αποτελέσματα των ερευνών της αναμένονται σε 3 με 4 εβδομάδες.

Εμπειρογνώμονες από παντού
Ρώσοι και δυτικοί ειδικοί πρέπει να συμμετάσχουν σε μια ομάδα που θα διερευνήσει την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε από πλευράς του ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως είπε, εξήγησε «αρκετά πειστικά» την Τετάρτη στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τους λόγους για τους οποίους μια ειδική ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ πρέπει να διενεργηθεί για την επίθεση. «Όμως, λαμβανομένης υπόψη της τεράστιας, με στοιχεία έντονης αντιπαράθεσης, απήχησης που περιβάλλει αυτό που συνέβη στη Συρία προσφερθήκαμε να συμπληρώσουμε αυτές τις δομές με επαγγελματίες επιθεωρητές σε αυτό το πεδίο, που θα κληθούν τόσο από δυτικές χώρες όσο και από τη Ρωσία και από περιφερειακές χώρες», είπε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε ότι «μου φάνηκε πως ο Τίλερσον αντέδρασε θετικά σε αυτή την ιδέα».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως η απροθυμία των δυτικών χωρών να στείλουν ειδικούς στο σημείο όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση βασίζεται σε «δικαιολογίες» για δήθεν κινδύνους. Πρόσθεσε πως συνάδελφοί του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία «δεν δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι πρέπει να επισκεφθούν όχι μόνο την αεροπορική βάση την οποία υποπτεύονται ως τον τόπο όπου φορτώθηκαν χημικά όπλα σε αεροπλάνα, αλλά επίσης και τον τόπο όπου επλήγησαν αυτά τα όπλα». «Είπαν “δεν ξέρουμε ποιος ελέγχει αυτή την περιοχή, δεν είναι ασφαλές να στείλουμε εκεί επιθεωρητές”. Όλ' αυτά είναι δικαιολογίες», τόνισε.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Ρωσία ανησυχεί για τις προσπάθειες των εταίρων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφύγουν μια έντιμη διερεύνηση της επίθεσης. «Ανησυχούμε πολύ για τις προσπάθειες των ξένων εταίρων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφύγουν με οποιονδήποτε τρόπο μια έντιμη διερεύνηση αυτού του επεισοδίου», είπε ο Λαβρόφ.

Εξέτασαν τις σχέσεις τους
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επωφελήθηκε της προχθεσινής συνάντησής του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, για να του γνωστοποιήσει τις απόψεις του σχετικά με τους λόγους που οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις έχουν φθάσει σε τόσο χαμηλό σημείο, δήλωσε, παράλληλα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε χθες πως ο τόνος της συνάντησης ήταν «αρκετά εποικοδομητικός». Πρόσθεσε πως οι Ρώσοι ελπίζουν ότι το μήνυμα του Πούτιν θα διαβιβασθεί στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμη πως κατά τη συνάντηση επιτεύχθηκε γενική συμφωνία αναφορικά με την ανάγκη να κρατηθούν ανοικτές οι γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε πως ο Πούτιν γνωστοποίησε στον Τίλερσον τις απόψεις του για την κατάσταση στη Συρία και για το πώς είναι πιθανό η κατάσταση αυτή να εξελιχθεί.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε, από την πλευρά του, πεπεισμένος ότι η κατάσταση με τη Ρωσία «θα τακτοποιηθεί». Σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι «τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Την κατάλληλη στιγμή, όλοι θα έρθουν στα λογικά τους και θα υπάρξει διαρκής ειρήνη».

Απελευθέρωσαν σαρίν του ΙΚ;
Ο συριακός στρατός κατήγγειλε πως μια αεροπορική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, έπληξε προμήθειες δηλητηριώδους αερίου που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί μια τοξική ουσία που σκότωσε «εκατοντάδες ανθρώπους, περιλαμβανομένων πολλών αμάχων». Το επεισόδιο απέδειξε πως αντάρτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα «έχουν στην κατοχή τους χημικά όπλα», αναφέρεται στη δήλωση του στρατού που προβλήθηκε χθες από τη συριακή κρατική τηλεόραση.

Αργότερα, ο συνασπισμός αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε επιδρομές στην περιοχή. Εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο Αμερικανός σμήναρχος Τζον Ντόριαν, δήλωσε ότι ο συνασπισμός δεν πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή εκείνη την ώρα. «Ο συριακός ισχυρισμός είναι ανακριβής και πιθανόν εκ προθέσεως παραπληροφόρηση», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

Από την πλευρά του, το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν πως σκοτώθηκαν άνθρωποι κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της διεθνούς συνασπισμού στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζορ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ίγκορ Κανασένκοφ, οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να ελέγξουν την περιοχή.

Χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη βόμβα
ΣΕ ΜΙΑΝ άλλη εξέλιξη, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, χθες, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της μέρας στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τέσσερεις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η GBU-43, η «μητέρα όλων των βομβών» (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και, επί του παρόντος, εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα