Συνεχίζεται η ένταση

Η απόφαση ενός αμερικανικού επιθετικού πλήγματος έχει τελευταία θέση στη λίστα των διαθέσιμων επιλογών
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προσανατολίζεται προς την εφαρμογή σκληρών οικονομικών κι εμπορικών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, παρά την αποστολή της ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου

Παρά το γεγονός της αποστολής της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επικεντρώνει το βάρος της στρατηγικής της στην εφαρμογή πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων.

Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται

ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, απαγόρευση πτήσεων του εθνικού της αερομεταφορέα στο εξωτερικό, διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, αλλά και πιθανή δίωξη των κινεζικών τραπεζών που συναλλάσσονται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποδεχτεί μια προκαταρκτική κι ευρεία προσέγγιση μέτρων αποκλεισμού έναντι της Βόρειας Κορέας, ενώ έχει ζητήσει από την ομάδα των συμβούλων του για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, να σχεδιάσουν ένα διμερές πλαίσιο διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι απειλές από το πυραυλικό, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. «Υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο πιθανών μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι ανώνυμα στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.

Τελευταία επιλογή
Σε γενικότερο επίπεδο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα φάσμα εμπορικών-οικονομικών κυρώσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά κατά της Βόρειας Κορέας κι ανάλογα με τις ενέργειές της. Μερικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν μονομερώς, ενώ άλλα απαιτούν την έγκριση του ΟΗΕ, όπου η Κίνα ασκεί βέτο, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την άλλη μεριά, η αποστολή της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο διεξαγωγής προληπτικού επιθετικού πλήγματος από τις ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δηλώνουν ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων παραμένει ενεργή, τονίζοντας ότι η απόφαση ενός αμερικανικού επιθετικού πλήγματος έχει τελευταία θέση στη λίστα των διαθέσιμων επιλογών.

Θα τους ρωτήσουν;
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιάνγκ-σε δήλωσε χθες πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να έλθουν σε συνεννόηση με τη Σεούλ στην περίπτωση που αποφασίσουν να εξαπολύσουν μια προληπτική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας. Η δήλωση αυτή του Γιουν ενώπιον του νοτιοκορεατικού κοινοβουλίου καταγράφεται εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή, λόγω του ενδεχομένου η Πιονγιάνγκ να διεξαγάγει μια νέα πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή.

Οι πιθανότητες ανάληψης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας θεωρείται ότι έχουν αυξηθεί μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της Συρίας, σε αντίποινα για μια επίθεση με χημικά όπλα την ευθύνη για την οποία η Ουάσιγκτον επέρριψε στη Δαμασκό.

Και οι δύο, υποδεικνύει η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παρώτρυνε τις ΗΠΑ και την Κίνα, να ασκήσουν πολιτική πίεση στη Βόρεια Κορέα αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμά της, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. «Δεν εμπιστεύομαι τη χρήση πολεμικών μέσων, ενώ θα είναι καλύτερο ν' ασκηθεί πολιτική πίεση από διαφορετικές πλευρές», τόνισε σε χθεσινή δήλωσή της η Μέρκελ που δημοσιεύεται στις εφημερίδες του ομίλου Funke.

«Εάν η Κίνα και οι ΗΠΑ ενεργήσουν μαζί, δε θα είναι χωρίς αποτέλεσμα», προσέθεσε η ίδια. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε προχθές τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο πρόεδρος Σι, υποστήριξε την ειρηνική αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σταμάτησαν τις εισαγωγές
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γενική διοίκηση Τελωνείων της Κίνας ανακοίνωσε χθες πως η χώρα σταμάτησε όλες τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα στις 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ. H ενέργεια αυτή ήταν σύμφωνη με την απόφαση 2321 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ίσχυε από την παραπάνω ημερομηνία, δήλωσε εκπρόσωπος της Διοίκησης σε συνέντευξη Τύπου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε την απόφαση στις 30 Νοεμβρίου 2016, αντιδρώντας στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας στις 9 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 - και έως να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του ΟΗΕ - εισήχθησαν στην Κίνα 2,7 εκατ. τόνοι άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα, κατά 51,6% λιγότεροι σε ετήσια βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα